Održana 14. Memorijalna utrka “Kokočak-Orahovica” u čast poginulih hrvatskih vitezova

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika republike i Ministarstva hrvatskih branitelja te Grada Orahovice, održana je 14. Memorijalna utrka ”Kokočak-Orahovica” u čast poginulih hrvatskih vitezova Momira Krmpotića, Milana Puhanića i Branka Jaklića. Momir i Milan poginuli su od minobacačke granate 4. prosinca 1991. u šumi između Gornje Pištane i Kokočaka dok je Branko poginuo od neprijateljskog snajperskog metka u Gornjoj Pištani. 29. obljetnica pogibije ovih hrvatskih vitezova bila je podijeljena u dva dijela zbog epidemioloških razloga pa su tako u prvom dijelu, kod spomen obilježja Momiru i Milanu u središtu Kokočaka, položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održan kratak komemorativni program kojemu su nazočili obitelj i rodbina poginulih, izaslanik Ministarstva obrane brigadir Milan Čorak, Ministarstva branitelja Anto Krišto, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnica grada Orahovice Ana-Parija Petin te predstavnici braniteljskih udruga s orahovačkog i našičkog područja.

-Nažalost ove godine smo bili primorani sve organizirati s minimalnim brojem ljudi, no najvažnije je da nismo prekinuli tradiciju i da smo i ove godine herojima Momiru, Milanu i Branku odali dužno poštovanje. Iduće godine je 30. obljetnica njihove pogibije i 15. utrka i vjerujem kako će se to obilježiti na veličanstven i dostojanstven način – rekao je predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin izrazila je suosjećanje s obiteljima poginulih te istaknula kako su ovi heroji dali ono najsvetije od sebe, svoje živote za slobodnu Hrvatsku koja će im vječno biti dužna.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i sam je bio branitelj u vrijeme ratnih zbivanja na ovom području:

-Cilj neprijateljskog djelovanja tih dana bio je presjeći Podravsku magistralu kako bi Slavonija bila odcijepljena od ostatka Hrvatske. To nije dozvolila orahovačka 2.bojna 132. brigade i svim tim braniteljima od srca hvala na tom hrabrom činu koji su tada pokazali. 15. prosinca proslavit ćemo dan oslobođenja ovoga područja kroz akciju Papuk ’91. kojom je oslobođeno prvo okupirano područje u RH. Ogroman i neizbrisiv trag u toj akciji ostavili su Momir, Milan i Branko kojima se i dana poklanjamo s dužnim poštovanjem i pijetetom. Neka im je vječna slava i hvala – rekao je Žužak.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto podsjetio je na nemjerljivu važnost ratnog obrambenog djelovanja na širem orahovačkom području te pozdravio nazočne u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i obiteljima poginulih branitelja izrazio sućut i poštovanje.

Izaslanik Ministarstva obrane RH brigadir Milan Čorak obratio se u ime ministra Marija Banožića:

-Prostor zapadne Slavonije bio je iznimno važan za obranu Domovine jer je upravo ovdje postojala opasnost da Hrvatska bude ”raskomadana” no, ovi hrabri branitelji su u potpunosti od 13. do 17. prosinca 1991. kroz vojne akcije oslobodili područje Papuka s više od 50 naselja. Ovdje je uložena ogromna i nemjerljiva hrabrost, volja i domoljublje i to nikada ne smijemo zaboraviti, a u znak zahvalnosti svima koji su branili i oslobodili ovo područje dužni smo biti dio ovakvih događanja i njihovi svjedoci te prenositi istinu na buduće naraštaje jer zaborav je teži od ratnog poraza – rekao je Čorak.

Kod spomen obilježja Branku Jakliću u Gornjoj Pištani o trenucima njegove pogibije i njegovom liku i djelu govorio je ratni pomoćnih zapovjednika za logistiku te tajnik UHVDR 2. bojne 132. brigade Ivan Grgurić, a dva sata kasnije grupa trkača istrčala je za Momira, Miana i Branka dionicu od 11 kilometara od Kokočaka do Orahovice.

Obljetnicu je zaključio UHBDVDR Orahovica polaganjem aranžmana i lampiona na grobnom mjestu te kod spomen biste Branku Jakliću u Dolcima. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content