Održana online tribina “I ja znam, i mene se pita”

U utorak 8 prosinca, održana je online tribina kao završna aktivnost u sklopu projekta Foruma za slobodu odgoja ”I ja znam, i mene se pita” – programa osnaživanja učenika i učenica za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici. Učenice Tehničke škole Virovitica i partnerske škole X. gimnazije ”Ivan Supek” predstavile su svoje projekte na kojima su revno radili od prošle školske godine. Tehničku školu predstavljale su učenice Androniky Mandić, Klara Medved i Lea Jurišić, ravnatelj Ivan Kućan, prof., psihologinja Melita Majurec, prof. i koordinatorice Gabriela Tomljanović, prof. i Ivana Vlaisavljević, prof. koji su detaljno objasnili korake od planiranja, pokretanja i ostvarivanja projekata u školi do prepreka i nedoumica s kojima su se suočavali tijekom cijelog procesa.

Nakon online fokus grupa i početne edukacije navedene su škole detektirale probleme i izazove u školskoj i lokalnoj zajednici te su osmislili projektne ideje koje su uspješno ostvarene uz pomoć nastavnika i ravnatelja svojih škola. Naravno, to su na tribini jasno prezentirali i pokazali kako učenici itekako mogu svojim idejama i kreativnošću biti pokretači promjena i aktivni članovi školske zajednice.

IMG 20201208 121818 1

Od dvadeset osam zainteresiranih učenika iz Tehničke škole Virovitica, devet je učenika izravno sudjelovalo u projektu i to zbog strogih epidemioloških mjera i činjenice da su zbog toga svi sudionici trebali biti iz istoga razreda. Tako su učenici 3. M razreda preuzeli projekt i kao najveći problem u školi identificirali staru školsku kantinu te neiskorišten prostor izvan nje. Osmislili su dvije projektne ideje ”Obnova kantine” i ‘Uređenje vanjskoga okoliša kantine” te su ih predstavili ravnatelju Ivanu Kućanu, prof. i stručnoj službi škole. Učenici su imali i pomoć nastavnika Jasmine Fijale, dipl. inž. i Dine Davidovića, dipl. inž. koji su dali svoja stručna mišljenja i prijedloge za ostvarivanje projekata. Nakon manje od dva mjeseca od predstavljanja projektnih ideja, školska kantina je pri kraju obnove, a kavu i prve sendviče očekujemo početkom drugog polugodišta.

Isto tako, plan je i uređenje vanjskoga okoliša kantine do početka iduće školske godine. Partnerstvo u projektu financijski je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 2,550.00 kn. S obzirom na to da su građevinski i drugi radovi na kantini daleko premašili taj iznos, škola je uz potporu osnivača Virovitičko-podravske županije u cijelosti osigurala sredstva za dovršetak projekta.

IMG 20201208 123522

Čestitamo svim učenicima i nastavnicima koji su svojim prijedlozima, idejama i savjetima pridonijeli pokretanju i realiziranju ovih projekata. Nadamo se da će ih u budućnosti biti još jer se upravo ovim projektima pokazalo da učenici mogu biti važna karika u školskoj i lokalnoj zajednici te da se njihov glas može i treba čuti. (www.icv.hr, tkj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content