Pogledajte što su o Božiću rekli virovitički zavičajni autori

Božićno vrijeme je za većinu najdraži ili barem poseban dio godine. Sjećamo se snijega, djetinjstva, doma ispunjenog mirisima finih kolača, darova… Pitali smo naše ugledne zavičajne autore koja ih knjiga ili događaj podsjećaju na Božić? Njihova najdraža božićna priča ili pjesma? Čega se rado prisjećaju?

Screenshot 2020 12 23 Roko Idzojtic o Bozicu

Roko Idžojtić, autor stripa i prof. likovne kulture, je rekao da u adventsko i božićno vrijeme voli čitati sa svojom djecom i uživati u ilustracijama u Andersenovom djelu Snježna kraljica. U bajci se ne spominje Isus, Marija i sv. Tri kralja, ali to je priča o vječnoj borbi dobra i zla u kojoj zli razbija čarobno ogledalo, otrovana krhotina završi u oku dječaka čije se srce potom zaledi. Zarobljenog u dvorcu Snježne kraljice spašava svojom dobrotom djevojčica Gerda.
Rođenje malog djeteta također je donijelo dobro cijelom čovječanstvu, pa je u redu zapitati se koliko smo dobri, koliko dobra činimo. Roko je preporučio i istoimeni film te poželio sretan Božić, zdravu, mirnu, uspješnu i veselu Novu godinu.

Screenshot 2020 12 23 Drasko Zidar o Bozicu

Draško Zidar, kazališni, televizijski i filmski glumac, je rekao da je u svijet Božića i božićnih priča ušao preko svoje bake koja mu je uvijek pričala priču o siromašnom dječaku koji je na Badnju večer šetao gradom i ugledao još siromašnije ljude od sebe. Ganut njihovom bijedom podijelio je sve što je imao: koricu kruha, cipelice, košulju i kaputić, ostao je gol. O ponoć, božićnim čudom s neba su padali zlatni taliri, dukati i on više nikada u životi nije bio siromašan. Priča tematizira staru dobru temu da se dobro dobrim vraća. Zapravo, to je priča braće Grimm Zlatni taliri u interpretaciji i obradi njegove bake, objasnio je Draško, te dodao da ga se kasnije posebno dojmila priča Darovi bez srca, franjevca Ljudevita Antuna Maračića koja govori o vrijednostima koje smo zaboravili, a važni su za vrijeme Božića. Priča je to o kćerki koja se vrlo bogato udala te je o Božiću svom ocu slala velike, šarene pakete. Otac ih nije otvarao jer je želio da ona dođe, bez darova i provede vrijeme s njim. Draško je rekao da je njegov light motiv – Božić nije pun stol nego je Božić puno srce i mir duši, te svima poželio sretan, miran i blagoslovljen Božić.

bozica

Božica Jelušić, književnica, rekla je da je u vrijeme svog srednjoškolskog školovanja u Virovitici pročitala neke od najznačajnijih knjiga koje su je formirale ne samo u smislu životnih stavova i književnog ukusa već i velikih literarnih primjera. Jedan od autora je Oscar Wilde čiju besprijekornu estetiku umjetnica uzima kao paradigmu, čija djela odišu humanizmom, altruizmom i velikom ljubavlju za svijet. U Božićno vrijeme kada promišljamo o svojim životnim stavovima i odnosu prema svijetu književnica je preporučila priču Sebični div, koja u sebi ima nevjerojatnu duboku, produhovljenu simboliku. „Priča govori o tome da jedan prebujali ljudski ego može biti slomljen i pretvoren u vrlinu samo onda kada odlučimo da sami sebe promijenimo i da kleknemo pred onim što je u našem životu iznenada došlo kao znak malenoga, ali božanskoga“, rekla je književnica Jelušić. Istaknula je da će upravo odlučnost diva da ljubavlju pobijedi ono najgore u sebi odvesti diva iz vrta koji je sebično čuvao, a kasnije otvorio djeci, u najljepši vrt na svijetu, rajski vrt. Njegov vodič bit će djetešce Isus kojega je prepoznao među svom djecom koja su dolazila u njegov vrt.
Književnica je preporučila da duhovni susret ostvarimo na stranicama brilijantne wildeovske literature ali da ga pokušamo ostvariti u realnom životu koliko je to god moguće.

Izjave naših zavičajnih autora u cijelosti možete pogledati na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice, Facebooku Knjižnice i na You Tube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC_gh00QJS9gY4B6ZZdFGAsA

(knjiznicavirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content