Božinović: 1. veljače nije dan kada će se događati nešto spektakularno što se tiče popuštanja mjera

Stožer civilne zaštite RH održao je redovnu konferenciju za medije gdje su iznijeli nove informacije o koronavirusu. Što se tiče mjera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se sve razmatra, ali da s obzirom na situaciju u Europi te pojavu novog soja koronavirusa treba biti na oprezu. Mjere su na snazi do 31. siječnja, piše Večernji.hr.

– U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.481. Među njima su 1.603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 151 pacijent. Preminulo je 27 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 226.550 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4.711 preminulo, ukupno se oporavilo 218.358 osoba od toga 478 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 15.622 osobe. Do danas je ukupno testirana 1.134.221 osoba, od toga 7.068 u posljednja 24 sata – priopćio je Stožer na svojim stranicama.

– Sisačko-moslavačka županija ima najveću incidenciju, Istarska najmanju. Što se tiče u EU, nalazimo se na 7. mjestu – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Cijepljeno je 54.304 osoba, dodao je.

– Hrvatska je i dalje u pozitivnim trendovima, broj hospitaliziranih je manji, 110 ljudi je manje nego jučer, veliki je pad u jednom danu. No, imamo dva bolesnika više na respiratoru. Treba biti na oprezu – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Smanjenje osobnih kontakata je garancija za smanjivanje epidemije – kazao je Beroš.

Novi soj

– Pojavio se u Sloveniji i u Mađarskoj nije sigurno upitno da će se naći i u Hrvatskoj. Trebamo bit oprezni. To je ozbiljna situacija. Puno veći broj može biti zaražen, a onda se povećava hospitalizacija. Ono što je bitni je da će sve zemlje pa tako i Hrvatska pratiti situaciju, sekvencirati određeni uzorak. Građani koji putuju u Veliku Britaniju neka kažu to svojim liječnicima – kazala je Alemka Markotić.

Zaštita nakon cjepiva

– Zaštitu mogu očekivati tek nakon druge doze, dva tjedna nakon druge doze. Mi smo odlučili pratiti naše djelatnike, počeli smo uzimati uzorke krvi – kazala je Markotić.

Nuspojave cjepiva

– 167 nuspojave zaprimljeno je za Pfizer cjepivo. Najčešće se radi o lokalnim reakcijama, temperatura, mučnina. Od petka, smo zaprimili i pojavu crvenila, žarenje, nekoliko ozbiljnih nuspojava koje su sve završile dobro – kazao je Capak.

– Nije bilo ozbiljnijih reakcija na cjepivo nakon docjepljivanja u Klinici – kazala je Markotić.

Popuštanje mjera 

– Idućih desetak dana procjenjujemo sve mjere i do tada je situacija ovakva kakva jest. Promišljati ćemo o svemu i pratiti učinke mjera koje su donesene i koje su na snazi – kazao je Božinović

– Imali smo svoj vlastiti pristup. Zbog našeg zemljopisnog položaja i gospodarske suradnje, zbog turizma i dijaspore bili smo pažljivi i više puta smo rekli da Hrvatska nije otok. Niti jedna država se ne može tako ponašati. Mi možemo na jedan način utjecati kod nas. U ovoj utrci rekao bih s vremenom mi želimo imati jasnu sliku što se događa kod nas i izvan Hrvatske i mjere koje ćemo donositi bit će proizvod i brojnih razgovora ali i stanja epidemiološke situacije. Nikada mi nismo primjenjivali automatizam jer svaka država regija ima neku svoju specifičnost, ali glavne trendove uvažavamo. Vidjeli ste da je EK izašla s dokumentom koji se odnosi na razdoblje koje je pred nama – kazao je Božinović.

– U ovom trenutku imamo situaciju koja je dobra, ali ne možemo biti zadovoljni i reći da je sve to iza nas – dodao je.

– Sigurno ćemo učiniti sve da s jedne strane učinimo zdravlje i živote, a opet s druge strane vidjeti ako ima realnog prostora za neke manje korekcije. Vidite da je broj novozaraženih i danas manji nego prije tjedan dana. Više puta smo istakli. 1. veljače nije dan kad će se događati nešto spektakularno što se tiče popuštanja mjera – rekao je ministar.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content