Državni arhiv u Virovitici oštećen u potresu: Zgrada dobila “žutu naljepnicu”, uskoro počinje sanacija

Prošlo je dva tjedna od razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a od podrhtavanja, koje se snažno osjetilo na području cijele Hrvatske pa tako i Virovitičko-podravske županije, “stradala” je i zgrada Državnog arhiva u Virovitici, do te mjere da je veći dio objekta “van funkcije” i nije siguran za obavljanje posla, što dodatno otežava rad djelatnika Arhiva.

Kako bi se utvrdila stvarna šteta, danas (srijeda) je od strane ovlaštene inženjerke građevine Maje Carević i statičara Zorana Vlaisavljevića, a uz prisutnost gradonačelnika Ivice Kirina i ravnateljice Državnog arhiva u Virovitici Dijane Cenger, izvršen pregled oštećenja već spomenute zgrade. Nakon brzog pregleda statičara, zgrada je “dobila žutu karticu” koja označava da je objekt “privremeno neupotrebljiv”.

IMG 20210113 101404

Premda oznaka “privremeno neupotrebljivo” može asocirati da je u toj nekretnini trenutno nemoguće nastaviti raditi, ta ocjena ne znači da djelatnici moraju napustiti zgradu, ali da određeni rizici postoje. Žuta boja, u ovom slučaju, znači da postoji strukturno oštećenje nosivih zidova. Zgrade s oštećenjima označene žutom bojom ukazuju da ta oštećenja u najgorem slučaju nisu takve vrste da bi kod ponovljenoga potresa dovela do urušavanja čitave nekretnine, no mogla bi dovesti do urušavanja jednoga njezina dijela.

Naime, zgrada Državnog arhiva u centru Virovitice izgrađena je 30-ih godina 20. stoljeća, a trenutno je u vlasništvu Grada Virovitice i Republike Hrvatske. Nekretnina je kulturno dobro, a Državni arhiv u Viroviticu koristi ju od 1999. godine, na temelju Rješenja o korištenju koju je donio Grad Virovitica. Tijekom 2004. godine Arhiv je izvršio sanaciju zgrade (zamijenjeni crijepovi, sanirani podovi, zidovi i sanitarni čvor), a nakon razornog potresa u Petrinji i okolnim mjestima, na nekretnini se mogu uočiti znatna oštećenja na plafonima, unutarnjim zidovima i vanjskoj fasadi.

IMG 20210113 101840

-U proteklih dva tjedna rad naših djelatnika odvijao se u otežanim uvjetima. Nakon razornog potresa popucali su zidovi u nekoliko prostorija, a žbuka sa zida padala je nakon svakog naknadnog potresa koji se osjetio na području naše županije – rekla je ravnateljica Cenger u razgovoru sa statičarima tvrtke CIP.

Osim navedene nekretnine, Državni arhiv u Virovitici raspolaže i nekretninom na prostoru bivše vojarne u Virovitici, koja je također dobivena na korištenje od Grada Virovitice te sanirana tijekom 2015. godine. U studenom prošle godine Ministarstvo kulture i medija RH je uključilo projekt rekonstrukcije i dogradnje navedene zgrade u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kojim se planira rekonstrukcija postojeće zgrade te izgradnja dokumentacijsko-informacijskog centra i spremišnog prostora Arhiva u površini od 2000m² i vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna.

IMG 20210113 102852 Fotor

-Danas smo zajedno s ravnateljicom Dijanom Cenger i projektantima tvrtke CIP izvršili pregled zgrade Državnog arhiva u Virovitici s obzirom da su nakon razornog potresa nastale pukotine na većem dijelu zgrade, što je bilo i za očekivati jer je riječ o jednoj od najstarijih zgrada u Virovitici. Kako bi se osigurala sigurnost djelatnicima i korisnicima Arhiva, odlučeno je da se zgrada djelomično sanira. Zahvat koji bi uključio kompletnu rekonstrukciju je prilično skup, skoro pa jednak tome da se na postojećoj lokaciji gradi nova zgrada Arhiva. U planu je izgradnja nove zgrade, ali na prostoru bivše virovitičke vojarne gdje je Grad već osigurao zemljište, kako bi Državni arhiv u Virovitici dobio primjeren prostor kakav i zaslužuje – zaključio je gradonačelnik Kirin.

(www.icv.hr, ts)

[g-gallery gid=”618014″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content