FLORU VTC OVE GODINE ČEKAJU NOVE INVESTICIJE Željko Iharoš: Ulaganjima u infrastrukturu želimo našim korisnicima pružiti još kvalitetniju uslugu

Komunalno poduzeće Flora VTC prošle godine proslavilo je 100 godina postojanja i uspješnog poslovanja.

– Ispunile su nas emocije zbog ove važne obljetnice, činjenice da smo u tom razdoblju uspjeli preživjeti i to kroz razne gospodarske i druge izazove. Kraj godine dočekali smo s oko 10.000 eura u plusu, što su zapravo dobre brojke budući da smo očekivati i minus zbog posljedica pandemije koronavirusa i zbog oko 4,5 milijuna kuna bruto prihoda manje u odnosu na 2019. godinu. Unatoč tome pozitivno gledamo na prošlu godinu, najviše jer su naši zaposlenici bili zdravi, odnosno tek je mali dio njih obolio od Covida-19. I s gubicima u ugostiteljstvu i trgovini uspjeli smo ispoštovati sve naše obveze prema zaposlenicima, državi, poslovnim partnerima i našim korisnicima – ocjenjuje direktor Željko Iharoš.

Tvrtka Flora, podsjećamo, uz odvoz, skladištenje i prikupljanje otpada ima i nacionalnu koncesiju za skupljanje svih vrsta EE otpada, gospodari Gradskim odlagalištem, bavi se održavanjem čistoće javnih gradskih površina, parkova i nasada. Gospodari gradskim i prigradskim grobljima, bavi se prodajom pogrebne opreme, ukopima i prijevozom pokojnika. U vlasništvu tvrtke je i veliki Vrtni centar i cvjećarnica. Poznata je i po svom restoranu u Centru kulture.

FLORA Custom

GRAĐEVINSKI OTPAD U RECIKLAŽU

Prošle godine, kaže Ž. Iharoš, ulagali su u novi vozni park, u Ulici Stanka Vraza, gdje se nalazi baza za radnu jedinicu za uređenje zelenih površina, a poboljšali su i radne uvjete za zaposlenike. Ulagalo se cijele godine u ono što je nužno – opremu i održavanje. Dio planova, kao i svi, prenijeli su na ovu godinu, u kojoj Floru uz redovne investicije očekuju i dva velika kapitalna projekta.

– Kad bih morao sažeti prošlu godinu u jednu rečenicu, rekao bih da je to bila godina u kojoj su svi nastojali preživjeti. Mislim da smo stoga u novu godinu svi ušli jako oprezno što se tiče planova investiranja. Ove godine čekaju nas veliki projekti koji su usko vezani uz zakonske obveze koje moramo ispoštovati i samim time smo proširili djelatnost – objašnjava Ž. Iharoš.

Jedan od njih je izgradnja reciklažnog dvorišta za reciklažu građevinskog otpada i reciklažu glomaznog otpada. Otpad bi ondje trebao biti usitnjen i dalje, po potrebi, transportiran prema uporabiteljima koji se bave tom djelatnošću. Drugi se tiče pitanja kompostiranja biorazgradivog otpada, koji se ove godine mora posebno odvajati.

gospodarstvo flora kamion Custom

STIŽE I RJEŠENJE ZA BIOOTPAD

– Došli smo do rješenja koje se koristi u drugim razvijenim zemljama Europske unije, a riječ je o mobilnim jedinicama za kompostiranje. One mogu biti i fiksirane na jednoj poziciji, ali se mogu i prevoziti na druge lokacije. U pregovorima smo s Ministarstvom gospodarstva i održivog gospodarstva vezano uz taj projekt. Smatramo to najboljim rješenjem za budućnost jer su mobilne jedinice daleko prihvatljivije, a zahvaljujući određenim filterima i uređajima omogućuju kraći proces fermentacije. Time bi ujedno zadovoljili sve zakonske uvjete gospodarenja otpadom – smatra Ž. Iharoš.

Od nastavka redovnih investicija Flora u 2021. godini planira dovršiti infrastrukturna ulaganja, urediti okoliš u Ulici Stanka Vraza, nabaviti potrebna vozila te nastaviti ulagati u opremu i kadar.

– Mislim da smo u vrhu komunalnih tvrtki u Hrvatskoj. Vodimo računa o zaposlenicima, tehnici za bolji rad i vodimo brigu da previše ne opterećujemo korisnike jer tražimo balans u sustavu. Svim novim ulaganjima, bilo u infrastrukturu, opremu ili kadar samo želimo našim korisnicima pružiti još kvalitetniju uslugu. To nam je prioritet kako za ovu, tako i za svaku poslovnu godinu. Naši zadovoljni radnici, partneri i korisnici već stotinu godina najbolje su mjerilo poslovanja ove tvrtke – poručuje Ž. Iharoš.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content