Izlet na 1.751 metar visine: Virovitičanin Sebastijan Leci o doživljaju uspona na Sveto Brdo, drugi najviši vrh Velebita

Jaka bura i dubok snijeg nisu bili nikakva prepreka za mladog virovitičkog planinara Sebastijana Lecija koji se zajedno sa još nekolicinom članova Hrvatskog planinarskog društva Zagreb, u koji je i sam učlanjen, zaputio u najveće zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj, Park prirode Velebit, točnije na njegov drugi najveći vrh, Sveto Brdo.

”Izlet” na visinu od 1751 metar, svega šest metara manje od Vaganskog vrha, koji slovi kao najveći vrh Velebita, bio je izuzetno zahtjevan i od planinara je tražio oprez gotovo svake sekunde.

– Veliki vis Sveto Brdo već duže vrijeme vuče me svojom zimskom ljepotom. Ova planina primamljuje poglede planinara koji se nađu u njezinom podnožju. Ponosno se uzdiže kao drugi najviši Velebitski vrh. U svoje zimsko doba oblači svoje bijelo ledeno ruho i pruža svojim penjačima nezaboravna iskustva. Dolaskom u njezino podnožje pokazuje nam svoju moćnu buru i time nam poručuje da dolazak na sam vrh neće biti lak – rekao nam je Sebastijan.

Vrh Svetog Brda, ukoliko ga gledamo s morske strane ili pak sjeverne kontinentalne strane, jasno se ističe. Na njegovom vrhu naći ćemo se na prostranom zatravljenom kamenaru, a iz daljine, prije nego mu se približimo, mogao bi nas podsjećati na stog sijena.

Kada bi se i mi odlučili na jedno ovakvo ”putovanje” i stigli do vrha, pogled bi bio očaravajući, otvoren i neometan u svim smjerovima!

– Sveto Brdo nam je pružilo izvrsne uvjete planinarenja u bijelim prostranstvima i dodatno začinila zaleđenom zadnjom 100 metarskom piramidom na kojoj nas bura upozoravala na njezinu moć i dodatnu opreznost pri kretanju. Sav napor i trud se isplatio na vrhu fantastičnim pogledom na velike Velebitske vrhove okovane ledom, jedinstvene poglede na Liku i osunčano more, dok nas je vjetar nošen ledom učio o veličini ovoga vrha – dodao je.

U Sebastianovoj foto galeriji pogledajte kako je izgledao sam uspon i uživajte u prekrasnim fotografijama. Tko zna, možda se nakon ovoga u nekome od vas probudi želja i ljubav za planinarenjem.

(www.icv.hr, mra)

[g-gallery gid=”618488″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content