Obrtnička komora VPŽ poslala obavijest vezanu uz novosti za propise iz područja financija

Iz Obrtničke komore VPŽ poslali su obavijest svim članicama i članovima da je od 1. siječnja uvedena obveza iskazivanja QR koda na računima koji se fiskaliziraju. Također podsjećaju sve paušaliste da su do 15. siječnja dužni predati godišnje izvješće nadležnoj Poreznoj upravi prema novom obrascu.

U skladu s člankom 2. Zakona o fiskalizaciji i članku 18.a st. 1. Pravilnika o fiskalizaciji, QR kod je dvodimenzionalni kod koji sadržava zapis određenog seta podataka. Taj kod stvara obveznik fiskalizacije izdavanja računa i ispisuje ga na računu kao obvezni sadržaj računa. Od 1. siječnja 2021. godine QR kod je obvezan dio sadržaja računa u skladu s čl. 9. Zakona o fiskalizaciji, ali samo onih računa koji se naplaćuju sredstvima koja se smatraju prometom gotovine.

Osnovni je razlog uvođenja QR koda da građani mogu provjeriti račune na temelju čl. 27. Zakona o fiskalizaciji. U čl. 27. Zakona o fiskalizaciji navedeno je da kupci te svi primatelji računa, za koje je izvršen postupak fiskalizacije, mogu provjeriti je li njihov račun prijavljen Poreznoj upravi, u roku od 30 dana od dana izdavanja računa. Provjera računa obavlja se slanjem SMS poruke ili upitom na web-servis, dostupan na mrežnoj stranici Porezne uprave.

QR kod kao obvezni sadržaj računa treba minimalno sadržavati zapis sljedećih podataka:

1. URL adresa do web stranice Porezne uprave za provjeru računa;

2. JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije;

3. datum i vrijeme izdavanja računa;

4. ukupnu svotu računa.

HOK je izradio obračunske obrasce koje mogu koristiti obveznici paušalnog oporezivanja dohotka, sukladno odredbama Pravilnika o porezu na dohodak. Radi se o obrascu PO-SD i obrascu PS-SD Z, koji se koriste za godišnje prijave pojedinačnih vlasnika obrta i onih koji su u zajedničkom obrtu s nekim ortakom (ili više njih). Obrasci su izrađeni u Excelu i mogu se preuzeti iz datoteke: HOK OBRAČUN – POSDZ POSD obrasci.xlsx te također i primjer kako se ispunjava obrazac iz datoteke: HOK Opis ispunjavanja PO-SD obrasca na konkretnom primjeru.docx. Obrasci se mogu predati u papirnatom obliku ili elektronski tj. putem sustava e-Porezna.

(HOK-OK VPŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content