OPĆINA PITOMAČA Načelnik Grgačić: Nastavljamo s velikim projektom aglomeracije te očekujemo dovršetak Centra za posjetitelje Križnica

Općina Pitomača prošlu godinu bilježi kao izazovnu i uspješnu – unatoč pandemiji koronavirusa ulagala je u sve segmente razvoja, od komunalne infrastrukture, novih demografskih mjera do investicija koje mijenjaju lica mjesta i naselja. Više o tome rekao nam je načelnik Željko Grgačić.

Proračunom za prošlu godinu ostvarili ste neke važne projekte i planove koje ste zacrtali. Koje biste posebno izdvojili?

Uz redovitu skrb o svim nadležnostima u domeni općine, kad bih trebao istaknuti neki od projekata koji su obilježili prošlu kalendarsku godinu spomenuo bih završetak radova na uređenju unutrašnjeg dijela Doma kulture u Pitomači, projekta kojim uz pomoć Ministarstva kulture već duži niz godina pokušavamo postojećem objektu podariti ne samo novi izgled nego mu udahnuti i dušu. Prošle godine sudjelovali smo u programima organizacije zaštite i spašavanja kroz VZO Pitomača, brige za gospodarstvo (iskorišteno gotovo milijun kuna poticaja za razvoj gospodarstva), ali i poljoprivredu (kontrola plodnosti tla, sufinanciranje nabave sadnica bobičastog voća, rad poduzetničkih inkubatora).

Razvijali smo turizam i zaštitu okoliša (Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i EAGLE na Kladarskom bregu, na kojima je TZ partner, Zeleno srce Podravine), održavali smo i izgrađivali komunalnu infrastrukturu (nerazvrstane ceste, javna rasvjeta, prometnice i zelene površine, Hrvatske ceste izgradile su mini kružni tok na križanju državne ceste D-2 s ulicama Petra Preradovića i Petra Krešimira IV…). Otvorili smo novo dječje igralište u Sedlarici, a završena je prva faza uređenja Petrovog vrta u Grabrovnici. Mnoštvo je značajnijih projekata koji su započeti prošle godine i trenutno su u fazi provedbe, pa bi bilo nepošteno ne spomenuti i dio njih, kao npr. projekt izgradnje i opremanja društvenog doma i kulturnog centra u Starogradačkom Marofu, izgradnju edukativno-poučne pješačke staze “Banov brod“, projekt uređenja objekta male sportske dvorane u Pitomači ili svlačionica nogometnog kluba u Dinjevcu.

IMG 4359

Ujedno, postavili smo teren s umjetnom travom na stadionu Nogometnog kluba Pitomača u sklopu kompletnog uređenja tog prostora. Važne su nam i aktivnosti usmjerene prema izgradnji druge osnovne škole i pripadajuće sportske dvorane, proširenju kapaciteta postojećeg dječjeg vrtića, pripreme za izgradnju otvorenog dječjeg igrališta u Velikoj Črešnjevici i brojni drugi projekti.

I financijski manje zahtjevni projekti našli su svoje mjesto u planovima Općine. Što se radilo po pitanju boljeg standarda i ulaganja u školstvo, zdravstvo, odgojno-obrazovni sustav?

Stipendiramo 74 studenta, pomažemo rad osnovnih i srednjih škola, potpora smo Dječjem vrtiću “Potočnica”, Knjižnici i čitaonici Pitomača, Centru za kulturu “Drago Britvić”. Sufinanciramo rad Visoke škole Virovitica, COOR-a, rad Zavoda za hitnu medicinu VPŽ i pitomačke pedijatrijske ambulante, skloništa. Kontinuiramo pomažemo rad udruga i vjerskih zajednica i razvoj sporta na području naše općine. U području socijalne skrbi mještani ostvaruju sva prava (isplata materijalnih troškova stanovanja i pomoći za ogrjev korisnicima zajamčene minimalne naknade, uskrsnice i božićnice umirovljenicima s manjim mirovinama), sufinanciramo prijevoz učenika u srednju školu, udžbenike i školski pribor, ulažemo u provedbu projekta “Vrijedne ruke pomoći – gerontodomaćice”, naknadu za novorođeno dijete, pomažemo mladim obiteljima pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine, odnosno kupnji zemljišta za gradnju.

Na koji način je Općina ulagala u komunalnu infrastrukturu?

Najveća ulaganja su svakako u razvoj vodoopskrbe i odvodnje, uz suradnju i sufinanciranje Hrvatskih voda. Aglomeracija Pitomača najveća je od tih investicija, ali spomenut ću i vodoopskrbu naselja Križnica, koje je zbog svojeg specifičnog prekodravskog položaja ostalo posljednje općinsko naselje bez mogućnosti priključka na sustav javne vodoopskrbe. Vjerujemo da će se i to promijeniti već ove godine. Započeta je i rekonstrukcija postojeće plinske mreže u dijelu naselja Pitomača, a ulaganja u poboljšanje javne rasvjete i njezinu veću ekonomičnost nastavljena su i prošle godine.

Kako biste prezentirali demografske mjere koje provodite?

Uz naknadu prilikom rođenja djeteta Općina je donijela i program mjera za poticanje rješavanja pitanja mladih obitelji na području općine, kojim smo ujedno započeli žustriju borbu za zaustavljanje odlazaka mladih. Rješavanje stambenog pitanja, uz mogućnost zapošljavanja, jedno je od najvažnijih pitanja za mlade obitelji, pa smo im stoga odlučili pomoći. Utrošili smo milijun kuna kojima smo pomogli da 24 mlade obitelji svoje stambeno pitanje riješe na području naše općine, a time i da svoj život nastave zajedno s nama na ovim prostorima. Općina je kroz program s 50 posto, odnosno maksimalno s 20.000 kuna subvencionirala kupnju građevinskog zemljišta te s 20 posto, a maksimalno s 50.000 kuna kupnju ili izgradnju stambenog prostora mladih obitelji.

U istim okvirima nastavljamo i ove godine, a ako se ukaže potreba za još značajnijim sredstvima za tu namjenu, ona će se i pronaći u općinskom proračunu. Vodimo skrb o starijoj populaciji naše općine, kojima tradicionalno povodom uskrsnih i božićnih blagdana jednokratnim isplatama pokušamo blagdane učiniti ljepšim. Prošlog Božića podigli smo limit na visinu mirovine sa 1.500 na 2.000 kuna, a isplatu povećali sa 100, odnosno 150 kuna na 200 kuna po umirovljeniku. Kroz rad gerontodomaćica i program „Vrijedne ruke pomoći“ svakodnevno se vodi briga o sedamdesetak starijih i nemoćnih žitelja naše općine.

Koje investicije očekujete u ovoj godini?

Nesporno najznačajniji i vrijednosno najveći projekt je izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača, koji će veći dio općinskih naselja (Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec i Stari Gradac) pokriti kanalizacijskom mrežom, uz omogućavanje još 1000 korisnika iz projekta financiranih priključaka na vodoopskrbu. Ovaj projekt vrijedan 262 milijuna kuna provodi virovitička tvrtka Virkom d.o.o. Čeka nas i sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada Klisa, vrijedno 29,1 milijun kuna.

IMG 4405

Ti projekti neće svoj završetak dočekati u 2021. godini budući da se radi o višegodišnjim investicijama. No, dovršetak će ipak imati Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav vrijedan 15,5 milijuna kuna, kojemu se jako veselimo. U ovoj i sljedećoj godini nastavljamo projekt EAGLE, za razvoj turizma, čija je ukupna vrijednost 1,7 milijuna eura. Nastavljamo i s projektom SPEKTAR, vrijednosti 7,9 milijuna kuna, kojemu je nositelj tvrtka Draft d.o.o. i koji će omogućiti još kvalitetnije pružanje socijalnih usluga na području općina Pitomača, Špišić Bukovice i Kloštra Podravskog.

Svaki od spomenutih projekata i investicija, kao i svaka druga aktivnost koju provodi Općina Pitomača, a koju ovdje nismo spomenuli, ima za cilj samo jedno, a to je da žiteljima općine, od onih najmlađih do onih najstarijih, podigne životni standard i pruži što je moguće kvalitetnije uvjete za život na ovim prostorima, bez obzira na koji se segment društvenog života oni odnose.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content