Orahovica ostala bez prostora za zavičajnu zbirku, ali građa se čuva i čeka novu lokaciju: Dio postavljen u prostoru Gradske uprave

Dugi niz godina zahvaljujući Muzeju Slavonije Osijek i profesoru Mladenu Radiću te Konzervatorskom odjelu Osijek i profesoru Zvonku Bojčiću, Orahovica je imala prekrasan muzejski postav, odnosno predstavljen izložbeni projekt ”Srednjovjekovni grad Ružica”.

U tom postavu u staroj kuriji Mihalović bili su postavljeni pronalasci arheoloških istraživanja s Ružice grada, koje je također vodio prof. Bojčić. Vrijednost ovih pronalazaka je neprocjenjiva, jer je Ružica grad najočuvaniji srednjovjekovni grad u Hrvatskoj i time je ova zbirka jedna od najvrjednijih i najočuvanijih u našoj zemlji, ali i u Europi. No, kako je zgrada kurije Mihalović dana na korištenje Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za potrebe uređenja Centra za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, zbirka je ostala bez doma.

Ipak, i danas je dio zbirke  izložen u orahovačkoj gradskoj Upravi zahvaljujući, možemo slobodno reći, čuvarici orahovačke kulturne baštine, tajnici grada Emici Parašilovac, koja je bila jedna od začetnica prvog projekta ”Srednjovjekovni grad Ružica” 1998. godine kojeg je Muzej Slavonije Osijek pokrenuo zajedno s Gradom Orahovica, a sve kako bi se sačuvali nalaze s Ružice grada. Nalazi su iskopani u periodu od 1966. do 1978. godine, a upravo je Emica Parašilovac u vrijeme Domovinskog rata kao tadašnja povjerenica  za kulturu Ministarstva kulture RH zbrinula navedene nalaze te ih odgovarajuće zaštitila od daljnjeg propadanja.

1901muzej 5

– 1998. godine smo kao Grad Orahovica pokrenuli projekt i suradnju s Muzejom Slavonije kako bi konačno te nalaze adekvatno restaurirali, postavili i pokazali kakvo neprocjenjivo povijesno biserje Orahovica ima. 2005. godine smo konačno izložili muzejsku zbirku u opremljeni izložbeni prostor kojeg je kroz godine posjećivao veliki broj ljudi iz cijelog svijeta te ostao oduševljen i očaran viđenim. Nakon iseljenja muzejske zbirke iz dosadašnjeg prostora Muzej je izgubio svoj dom – kaže Parašilovac koja je ponovno spasila zbirku od zaborava. Naime, nakon što je krenula izgradnja spomenutog Centra za rehabilitaciju, stručnjaci Arheološkog muzeja Osijek na čelu s profesorom Bojčićem na poziv i u pratnji Emice Parašilovac, a uz financijsku potporu Grada, u tijeku kolovoza 2020. godine došli su u Orahovicu i zbrinuli građu zbirke, te jedan dio postavili u prostor Gradske uprave kako bi građani i gosti ipak vidjeli ono najvrjednije.

Danas građani taj mali dio mogu pogledati u hodnicima Gradske uprave što bi, kako naglašava, Parašilovac, bilo itekako poželjno jer Orahovčani uistinu premalo poznaju kulturno blago svoga grada. Ostatak građe iz prijašnjeg muzejskog prostora stručno je pohranjen u prostoru Grada Orahovice.

1901muzej 4

O svim poduzetim aktivnostima obaviješten je nadležni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Požegi.

Povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister također se uključio u pomoć pri očuvanju orahovačke kulturne baštine, a o ideji za novi dom orahovačkoj povijesti kaže:

– Prekratko sam u Gradu i njegovim poslovima da bih odmah mogao nešto napraviti. Ali presretan sam kao Orahovčanin što je zbirka sačuvana i zasigurno ću, ako budem mogao odlučivati, pokrenuti projekt za izgradnju zgrade orahovačkog gradskog muzeja jer to ovaj grad itekako zaslužuje – rekao je Rister. Bilo kako bilo, Orahovica je istinska povijesna čitanka Slavonije koja nužno treba ”tvrde korice” spasa.

(www.icv.hr, vg)

1901muzej 3 1901muzej 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content