Polašek: Ako se ovakav trend nastavi, 1. veljače ćemo vrlo vjerojatno biti ispod 300 zaraženih dnevno

Profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašekbio je gost RTL Direkta gdje je iznio najnovije informacije o situaciji s koronavirusom.

Nagli pad broja oboljelih pripisuje mjerama, a ne prokuženosti.

– Prokuženost je važna, ali u ovom trenutku vjerojatno ne bi mogla napraviti ovako brzi pad epidemije jer vidimo za gotovo 90 posto se smanjio broj od najvećeg broja dnevno zaraženih. Prokuženost bi nam dala mirniji, linearni pad. Ovo je vjerojatno rezultat mjera – rekao je Polašek dodajući da strah ne pomaže u epidemiji te da je ono što nam treba – pojačan oprez, piše 24sata.

– Za sad se čini da držimo stvari pod kontrolom i ja ne bih zagovarao strože mjere – ocijenio je Polašek.

Na voditeljevo pitanje bi li 1. veljače trebali otići na kavu, duboko je uzdahnuo.

– Vjerujte, i ja želim dobiti nazad svoju slobodu. Trebamo naći mjere kojima nećemo naškoditi zdravstvenom sustavu. Ako se nastavi ovaj trend pada broja oboljelih, vrlo vjerojatno ćemo s prvim danom veljače doći na manje od 300 zaraženih dnevno – objasnio je znanstvenik. A ta brojka bi značila da se mjere opuštaju, budući da je sada 300 oboljelih zadani cilj koji će pokrenuti ukidanje restrikcija.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da bi druga godina pandemije mogla bi biti još teža, naročito na sjevernoj hemisferi, a nisu bili optimistični ni po pitanju razvijanja imuniteta krda.

– WHO je napravio tu procjenu koja kaže da imunitet možda ne traje dugo. Oni su stava da će trebati redovito cijepljenje. Jučer je objavljen članak u uglednom znanstvenom časopisu koji kaže da će ovaj virus postati nešto slično redovitoj prehladi, odnosno da će se pojavljivati u mlađoj životnoj dobi i oni očekuju da će nam trebati od nekoliko do 20 godina da bi mogli imati kolektivni imunitet. Gdje je tu istina vrijeme će pokazati – kazao je Polašek.

Na pitanje oko plana cijepljenja hrvatskog stanovništva, kazao je kako postoji ideja o punktovima za cijepljenje (koje su neki već sada nazvali cjepaonice):

– Imamo plan da se s time krene, ali još nemamo dovoljno doza, a njihova količina ovisi o tome koliko će se ljudi uopće htjeti cijepiti – najavio je Polašek.

Kazao je još i da treba vidjeti kako će se engleski soj virusa širiti i da bi postojeća cjepiva trebala štititi od njega.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content