RAZVOJNA AGENCIJA VTA Tihana Harmund: Projektima pokrivamo sve, od mirisnog povijesnog vrta, novih škola, sve do virovitičkih bazena

Iako je nova godina tek počela, za Razvojnu agenciju VTA to ne znači nužno i novi poslovni početak. Oni, naime, samo nastavljaju intenzivan posao na osmišljanju i pripremi novih projekata nastalih na temelju potreba koje su Gradu sugerirali Virovitičani, poduzetnici, poljoprivrednici, klubovi, institucije i ustanove…

Govoreći o prošloj godini direktorica Tihana Harmund među većim projektima izdvaja odobren projekt Franjevačkog parka ispred crkve sv. Roka u Virovitici, koji bi s realizacijom trebao početi već ovog proljeća. Riječ je o projektu iz Interreg V-A, programu suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Iz istog programa odobreno je i 1,3 milijuna kuna za virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR), za sadržaje poput likovne i glazbene učionice te niz korisnih radionica u kojima su sudjelovali i partneri iz Mađarske.

crkva franjevacki vrt

VIDLJIVI REZULTATI

Budući da je zaštita okoliša također prioritet, s tim u vezi prijavljen je 8,8 milijuna kuna vrijedan projekt mobilnog postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog komunalnog otpada. Nakon njega slijedio je još veći, čak 85,3 milijuna kuna vrijedan projekt koji za cilj također ima održivo gospodarenje otpadom, tzv. sortirnica u kojoj će se nalaziti najsuvremeniji uređaji, analitička i mehanička separacijska oprema pomoću koje će se moći iskoristivo odvojiti papir, karton, metal, plastika i drugi materijal iz kućanstava.

vanadis 1

– Građani su upoznati s energetskim obnovama, za koje su prošle godine mogli prijaviti i svoje obiteljske kuće. Rezultati dosad prijavljenih i realiziranih projekata iz područja energetskih obnova već se vide. Za ovu godinu prijavili smo objekt Vanadisa, a zgradu Javne vatrogasne postrojbe, dvoranu OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i zgradu „Fane“ prijavit ćemo na prvi otvoreni natječaj. Očekujemo u ovoj godini i raspisivanje natječaja za obnovu višestambenih zgrada. Razvojna agencija VTA i tu je na raspolaganju za prijavu projekata – objašnjava T. Harmund.

AP PV 1 Custom

Uz komunalnu infrastrukturu agencija VTA radila je i na projektima koji se tiču kvalitetnije pomoći iz sustava socijalne skrbi, u kojima uz Grad Viroviticu ulogu nositelja imaju Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica i Centar za socijalnu skrb u Virovitici. Projekti vrijedni oko 4,5 milijuna kuna odnose se na unapređenje zdravstvenog i društvenog stanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osnaživanje udomiteljskih obitelji, brigu za starije osobe od navršenih 65 godina života i više, te osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. S 4,5 milijuna kuna nastavlja se projekt „Zaželi“, kao i 4 milijuna kuna vrijedan projekt podjele paketa hrane i higijenskih potrepština.

– Jedan od većih projekata vezan uz socijalne usluge u zajednici je izgradnja i opremanje novog Obiteljskog centra u Virovitici, vrijedan 6 milijuna kuna – kaže T. Harmund.
Ističe kako je nedavno stigla dobra vijest za sve roditelje – i u ovoj godini nastavlja se poslijepodnevni rad vrtića, koji je donio spas svima onima koji rade u smjenama i nemaju „baka-servis“ na raspolaganju.

VAŽNA DOBRA PRIPREMA

Podsjeća da je VTA i dalje na raspolaganju poduzetnicima, poljoprivrednicima, obrtnicima i svima onima koji kroz projekte vide priliku za poboljšanje poslovanja, ulaganje u novu opremu, sadržaj i usluge.

– Pomažemo im pri izradi projektne prijave na sve prihvatljive natječaje, a tu dobru suradnju svakako ćemo nastaviti i u budućnosti. Nastavljamo pripremu novih projekata iz svih područja – poručuje T. Harmund.

virovitica 2020

Objašnjava kako je vrijeme novog programskog razdoblja, od 2021. do 2027. godine, u kojemu će važnu ulogu u planovima županija, gradova i općina imati Mehanizam za oporavak i otpornost. Grad Virovitica prijavio je u njegovim okvirima nekoliko važnih projekata. Među njima su, kaže T. Harmund, izgradnja kompleksa bazena, novog Autobusnog kolodvora s pristupnim cestama, uređenje Virovitičkih jezera, izgradnja treće osnovne škole te izgradnja nove glazbene škole.

– Od iznimne važnosti je činjenica da je Grad Virovitica dugi niz godina radio na pripremi projektne dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. To je ključno za prijavu projekata te su na taj način stvoreni preduvjeti da spremno dočekamo raspisivanje nadolazećih natječaja – optimistično zaključuje T. Harmund.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content