U rad pušten novi PCR uređaj: Uvelike će skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja

Novi, 860 tisuća kuna vrijedan PCR uređaj za testiranje na koronavirus, koji je u Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije stigao 4. siječnja, danas (srijeda) je i službeno pušten u rad. Riječ je o uređaju koji će uvelike skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja.

Puštanju u rad ovog zaista vrijednog uređaja, koji će osim detekcije virusa SARS-CoV-2 moći raditi i različit spektar analiza, nazočili su: saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik župana i načelnik stožera Civilne zaštite VPŽ Marijo Klement, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Ivica Fotez, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ Melita Sirovica, epidemiolog ZZJZ-a OBŽ Karlo Kožul, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar i glavni inženjer županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” u djelatnosti za mikrobiologiju Helena Eškinja.

pcr covid korona 9

-Konačno smo dočekali trenutak da u rad pustimo novi PCR uređaj. On detektira pozitivne na virus SARS-CoV-2, ove već godinu dana trajuće epidemije na tlu Republike Hrvatske. Novost je da ćemo sada uzorke koje uzimamo na istom mjestu po istom obrascu u našem kontejneru, koje smo do sada vozili u Zagreb, obrađivati ovdje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Aparat je kapaciteta oko 50 uzoraka dnevno, ali nadamo se da će doći do smirenja cjelokupne situacije. PCR uređaj moći će raditi i pretrage poput spolno prenosivih bolesti i intrahospitalnih infekcija što je vrlo bitno za potrebe bolnice. Ovim putem zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji na osiguranim sredstvima za nabavu te ravnatelju Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimiru Šostaru, s kojim smo potpisali ugovor o funkcionalnoj integraciji djelatnosti za mikrobiologiju – rekao je tom prigodom Miroslav Venus, ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”.

pcr covid korona 10

Sredstva za kupnju PCR uređaja vrijednog 860 tisuća kuna, koji će s dodatnom opremom iznositi nešto više od milijun kuna, osigurala je Virovitičko-podravska županija.

-Drago mi je da je u našu županiju stigao ovakav hvalevrijedan uređaj, koji će raditi na uzorcima vezanim za analize na koronavirus pa će tako žitelji naše županije moći puno ranije dobiti rezultate, a to je bitno kod pacijenata koji zahtjevaju operativne zahvate. Osim rezultata na COVID, ovaj aparat će raditi i druge stvari u budućnosti, tako da njegova funkcija neće prestati s prestankom korone – kazao je župan I. Andrović.

pcr covid korona 11

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” iskoristio je prigodu i naglasio odličnu suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije s kojim su ranije potpisali već spomenute ugovore.

-Nas veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Najveći mikrobiološki laboratorij u Hrvatskoj je upravo kod nas, u njemu radi gotovo 80 djelatnika. Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” pomoći ćemo u bilo kojem segmentu i u bilo kojem trenutku, pogotovo sada dok još traje ova epidemija. Dva najvažnija preduvjeta za suzbijanje epidemije su pravodobno testiranje i detekcija kontakata pozitivnih osoba i drago mi je što su se župan Andrović i doktor Venus odlučili za nabavku ovog aparata – zaključio je Šostar.

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”619035″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content