GRADSKO VIJEĆE Na Aktualcu Tvornica šećera, cijepljenje, komunalna ulaganja i slučaj Palm

Virovitica – grad koji ima Veleučilište, koji je značaj novog reciklažnog dvorišta, što je s virovitičkom Tvornicom šećera, a što s tužbom komercijalne banke u slučaju Palm, kako Grad stoji sa zaduženjima, što je s cijepljenjem građana protiv Covida-19…

Ta i druga pitanja postavili su vijećnici gradonačelniku Ivici Kirinu i njegovim suradnicima večeras (srijeda) na “Aktualcu” 37. sjednice Gradskog vijeća.

ALTERNATIVA ZA TVORNICU ŠEĆERA? 

Odgovarajući na pitanja Miljenka Sabe (koalicija HDZ-HSLS-HSP dr. A. Starčević), a kojeg je, između ostalog, zanimala i budućnost Tvornice šećera koja je trenutno u predstečajnom postupku, gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako se politika ne smije miješati u poslovne odluke privatnih tvrtki, pa ni Tvornice šećera, a koja je unatrag nekoliko godina tražila svoje mjesto na tržištu. Podsjetio je na pad kvoti, manjak proizvođača šećerne repe te niske cijene šećera, problem s kojim se bore i puno razvijenije zemlje.

-Dovoljno je reći da za rad jedne tvornice šećera treba imati bar 10.000 hektara pod šećernom repom, a mi toliko imamo godinama ukupno u Hrvatskoj. Znači da su, nažalost, tri šećerane neisplative. Naravno, žao nam je virovitičke, jer je najmodernija od tri postojeće pa se sada, kako doznajemo iz razgovora s g. Zadrom, za nju traže alternativna rješenja. U ovom trenu možemo reći da je “konzervirana”.

 

Čeka se, dakle, odgovor na pitanje hoće li se dio pogona iskoristiti za, npr. sušionicu povrća ili će poslužiti za obradu sirovog šećera ili nešto treće. Mi kao Grad i kao politika možemo samo utjecati na uvjete proizvodnje, a to znači da smo s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković već razgovarali da se povećaju površine pod šećernom repom i poticaji za proizvodnju, kako bi ona bila isplativija našim poljoprivrednicima i kako bi se danas-sutra kampanja opet vratila u virovitičku Šećeranu. No o samoj tvornici ipak će na kraju odlučiti vlasnici – rekao je I. Kirin, izrazivši žaljenje zbog izgubljenih radnih mjesta.

Na komentare oporbenih stranaka, koje, kaže, sluša ovih dana, a tiču se toga “da se ništa nije napravilo da se spriječi zatvaranje ovog simbola Virovitice”, odgovorio je kako je “nužno podsjetiti da je u vrijeme prodaje Tvornice šećera, ali i pada tvrtki kao što su Virovitičanka, Ukus, Rapid, a koji su u kratkom periodu otišli u stečaj, na čelu Virovitice bila upravo SDP-ova koalicija. ”

Ona je, rekao je Kirin, prodala i gradski pročistač Tvornici šećera, koji je ušao u stečajnu masu tvrtke. Zbog tog poteza Grad je za ovu uslugu godišnje plaćao tri milijuna kuna i morao krenuti u izgradnju novog pročistača.

-Od Tvornice šećera nitko ne odustaje, ali posljednju riječ imat će vlasnici, a ne Grad Virovitica ili politika – zaključio je Kirin.

TRAŽIT ĆE OČITOVANJE ODVJETNIŠTVA O ISTRAZI U SLUČAJU PALM 

Na upit SDP-ovog Dražena Kurečića (koalicija SDP-HSS-nezavisni),a kasnije je o istoj temi pitao i Siniša Prpić (koalicija HSPD-MOST), što je sa slučajem Palm, konkretno, u kojoj je fazi tužba protiv komercijalne banke i istraga USKOK-a, gradonačelnik Kirin je odgovorio kako je postupak na sudu, odnosno odvjetništvu.

Rekao je da je prvi u ime Grada podnio sve prijave te da su dosad obavljena brojna vještačenja, ali da i sami čekaju odgovor u kojoj je fazi slučaj.

Vijećnici su tako danas jednoglasno usvojili prijedlog predsjednice Vijeća Lahorke Weiss da upute dopis prema Državnom odvjetništvu, da se službeno očituju po pitanju istrage nestanka 17 milijuna kuna iz proračuna Grada Virovitice u periodu od 2013. do 2019. godine, odnosno u slučaju Palm.

Govoreći o kontroli, gradonačelnik je rekao kako su sustav pojačali.

-Mogu vam reći da smo pojačali sustav kontrole da nam se takvo nešto više nikad ne dogodi. Sada četiri i više osoba pregledavaju svaki trag i transakciju koju zahtijevamo isključivo u papirnatom obliku, a zatim i provjeru u sustavu. Više osoba tako ima uvid u stotine transakcija dnevno, sve što se uplaćuje i isplaćuje, u konkretno stanje na računu, kako se više ne bi moglo dogoditi da netko te podatke prepravlja i podmeće drugome. I dalje smo stava da je banka trebala i morala ranije reagirati, ali o tome će riječ dati sud  -rekao je Kirin.

Na upit koliko je s današnjim danom Virovitica kao grad zadužena, s obzirom na kratkoročne i dugoročne kredite te manjak od 17 milijuna kuna iz prijašnjih godina, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić odgovorio je kako je Grad zadužen ukupno oko 26 milijuna kuna, što uključuje i zaduženja virovitičkih tvrtki, škola i vrtića.

-Ni u vrijeme kada je otkriven manjak u proračunu, a ni danas, Grad nikome nije ostao dužan niti jednu kunu. Redovno podmiruje sve svoje obveze, a tako će biti i s ovim zaduženjima. Podižemo ih kako bismo ulagali u nove investicije koje su nužne  – poručio je Kirin.

CENTAR KULTURE BIT ĆE PUNKT ZA CIJEPLJENJE

Na upit oporbe što je s popuštanjem mjera, a sukladno boljoj epidemiološkoj situaciji,  zamjenik gradonačelnika Ivice Kirina i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Virovitice Damir Marenić odgovorio je kako se prate upute Nacionalnog stožera te da će se prema njima ići u novo popuštanje mjera od 1. ožujka.

-Što se tiče cijepljenja građana, zasad se ono obavlja u ambulantama obiteljske medicine, a kada stignu veće doze cjepiva na tjednoj bazi, plan je cijepiti građane na organiziranim punktovima. Za Viroviticu taj će punkt biti u Centru kulture, a sve ovisi o tome kada će cjepivo stići – rekao je Marenić.

Vijećnike je zanimao i plan uređenja nogostupa i cesta u centru grada, olakšice za umirovljenike. D. Kurečić pohvalio je novo Reciklažno dvorište kao jedan od važnih projekata i u kojem je, rekao je, ostao ugodno iznenađen ljubaznošću osoblja koje ondje radi.

Podsjećamo, riječ je o hvalevrijednoj investiciji koja od početka veljače omogućava građanima da na jednom mjestu odlože čak 20 vrsta otpada iz kućanstva, pa i onaj problematični, u posebne spremnike i to bez naknade. Reciklažno dvorište, ako potrebe pokažu, uz radne dane, bit će otvoreno i vikendom, doznajemo. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”621038″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content