Iza virovitičkog Gradskog muzeja uspješno odrađena manifestacija Noć muzeja, Kulej: Pripremamo bogat program i za ostatak godine

Gradski muzej Virovitica nije imao problema doskočiti izazovu da sav program 16. manifestacije Noći muzeja preseli u virtualni svijet i plasira ga na Facebook, Instagram, Youtube i mrežnu stranicu Muzeja. Pripremali su se dva tjedna, ali vrijedilo je – povratne informacije koje su dobili bile su samo pohvale. No, kako je istaknula ravnateljica Mihaela Kulej, ipak je ostao žal za neposrednom komunikacijom s korisnicima te nada da će se uskoro sve vratiti u normalu. O svemu tome ispričala nam je u ovotjednoj emisiji Kulturni mozaik ravnateljica Mihaela Kulej.

Ovogodišnji program nosio je naziv „Drvo pjeva – svijet tradicijskih glazbala“. Posjetitelji su tom prigodom mogli virtualno prošetati dijelom novog stalnog postava Gradskog muzeja Virovitica „Drveno doba“. Mogli su vidjeti i razgledati otvorenu izložbu „Drvo pjeva – svijet tradicijskih glazbala“ autorice Jasmine Jurković Petras, ali i otkriti muzejske igre za najmlađe. Bila je to prilika i saznati što se sve događa kada se priprema izložba i to iz perspektive tri različita kuta, kako je vide kustos, restaurator tehničar i muzejski tehničari, zahvaljujući kratkim filmovima koje je snimila kustosica kulturno-povijesne zbirke Nikolina Hečimović.

BOGAT PROGRAM

Upravo ti filmići postigli su najveći odjek, na što je ravnateljica Mihaela Kulej iznimno ponosna. I na kraju, već prema tradiciji, unatoč pandemiji i epidemiološkim mjerama, i ove su godine u skladu s temom upriličili koncert tradicijskih napjeva na tradicijskim glazbalima, koncert Hrvatskog gajdaškog orkestra. Vrsni glazbenici i poznavatelji tradicijskih instrumenata izveli su i promovirali hrvatsku tradicijsku glazbu i revitalizirali gotovo zaboravljena glazbala: gajde, samice, trstenice i ostalo.

– Izložba „Drvo pjeva“ bit će otvorena i moći će se u Muzeju razgledati do 1. travnja, a uz nju ćemo vezati i još neke edukativne sadržaje, radionice, suradnju s glazbenom školom. Ako već ne u prostoru Gradskog muzeja zbog epidemiološke situacije, onda barem na drugi dostupan način u kojemu smo se, bez lažne skromnosti, odlično snašli. Dakako, virtualno – naglasila je ravnateljica Mihaela Kulej.

Gradski muzej Virovitica i za ovu godinu je pripremio zanimljiv i bogat program.

– U planu imamo nekoliko izložbi. Jedna od njih bit će iz fundusa koju smo aplicirali na Ministarstvo kulture i medija – umjetnička ostavština bjelobrdske kulture, o arheološkim iskapanjima u Zvonimirovu; potom program povodom Međunarodnog dana muzeja, radionica „Ispiši i dotakni muzejski predmet“ uz poigravanje digitalnim tehnologijama; izložba hrvatskog povijesnog muzeja o oružju od 14. do kraja 19. stoljeća, izložba o zlatovezu istočne Hrvatske, te autorska izložba mladog akademskog umjetnika Stipana Tadića – rekla je Kulej.

PRIPREMA KATALOGA

Prestižan naslov koji im je dodijelila struka proglasivši ih najboljim muzejom u Hrvatskoj, godišnju nagradu u najznačajnijoj kategoriji – novi stalni postav za „Drveno doba“ treba opravdati i zadržati.

– Iznimno smo ponosni zbog toga jer je to nagrada struke, Hrvatskog muzejskog društva. Da bismo to opravdali, ali i naš novi postav u tijeku je proces izdavanja kataloga predmeta novog stalnog postava. Naime, prema Zakonu o muzejima svaki muzej kada napravi stalni postav mora u roku od dvije godine napraviti i izdati katalog predmeta stalog postava. To je obiman, stručan rad katalogiziranja svih predmeta koji su u stalnom postavu. Mi smo trenutno pred njegovim izdavanjem, a bit će dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Velika je to knjiga koja zauvijek bilježi priču o stalnom postavu za koji smo nagrađeni, a koja će ostati za buduće generacije koje će na taj način moći vidjeti o čemu se tu radi. Jer, kao i sve, i stalni postav ima svoj vijek. U Hrvatskoj je to zbog financija i svega ostaloga otprilike desetak godina. Tako da ćemo mi na temelju ove naš drvene priče, kako je volim zvati, još dugo raditi programe povremenih izložbi i pokazivati ih u prostoru Gradskog muzeja, i dalje se hvaleći tim stalnim postavom, ali jednom će doći vrijeme kada ćemo morati opet otići korak dalje. Da bi se obilježio i ovjekovječio taj trenutak, katalozi su najbolji – kazala je Kulej.

Osim arheološke, etnološke, kulturno-povijesne i likovne ili umjetničke baštine svoga kraja, virovitički muzealci i dalje će nastojati kroz materijalnu i nematerijalnu građu, kroz multimediju, moderan interaktivan sadržaj, interdisciplinirani pristup, aktivno sudjelovanje posjetitelja kroz niz interaktivne punktova, auditivnih i taktilnih te istraživački pristup posjetitelja učiniti da muzej bude važan dio svakodnevnog života društvene zajednice i ponos svoga grada.

(www.icv.hr, rtk)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content