Tvrtka Šafram traži nove kooperante: Nude čvrstu otkupnu cijenu i žele sve potrebe za sirovinom pokrivati u Hrvatskoj

Tvrtka Šafram iz Turanovca koja je vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, širem broju kupaca prepoznatljiva je po crvenoj začinskoj slatkoj i ljutoj paprici, ali i širokoj paleti proizvoda drugih začina. Trenutno ima zaposlenih 37 stalnih radnika, dok u vrijeme kampanje zapošljava još dodatnih 15 djelatnika. Tvrtka posluje s preko 30 kooperanta iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, a trenutno su u fazi ugovaranja površina za nadolazeću proizvodnju sezonu i traženja novih poljoprivrednika.

Voditelj proizvodnje u tvrtki Šafram Željko Vlašić napomenuo je da tvrtka Šafram traži što veći broj kooperanata jer želja im je sve potrebe za sirovinom pokrivati u Hrvatskoj.

– Kapacitet naše sušare koja je u pogonu 24 sata je 24 tone svježe paprike, a to je daleko veća brojka svježe paprike nego što mi trenutačno imamo ugovoreno s našim kooperantima. U razgovoru s našim kooperantima zaključili smo da bi oni htjeli povećati proizvodnju, jer odgovaraju im svi uvjeti, pa i otkupna cijena paprike 1. klase koja se čvrsto drži na 3,20 kuna za kilogram. Cijena druge klase, a šatirane paprike je nešto manja, 2,60 kuna, no takve paprike ima i daleko manje nego crvene, odnosno poznate Palatoš paprike s kojom smo na tržištu poznati već četvrtu godinu za redom. No, kao i u nekim drugim granama poljoprivrede i u ovoj je problem nedostatak radne snage – rekao je Vlašić, dodavši da je riječ o hibridu začinske paprike koji jamči visoke prinose, plodovi su krupni, a jedna biljka može dati više od 20 plodova.

IMG 20210209 103144

– Troškovi sadnje ovise o kvaliteti tla. Valja dobro pripremiti teren, napraviti analizu te zemlji dati one minerale koji nedostaju, a također i pridržavati se svih preporučenih agrotehničkih mjera. Time će se sigurno sniziti troškovi gnojiva, a troškovi će u tom slučaju biti i daleko manji – napomenuo je Vlašić te pozvao sve zainteresirane da se jave u tvrtku Šafram gdje će dobiti sve potrebne informacije.

Jedan od najmlađih, ali i najuspješnijih kooperanata tvrtke Šafram je Valentino Meštrić iz Turanovca. Gajeći obiteljsku tradiciju, uz papriku, sa svojih polja još ubire pšenicu, kukuruz, soju, uljanu repicu i šećernu repu. Ukupna površina je oko 100 hektara, dio je uz obiteljsku kuću, a dio na drugom dijelu naselja.

– Ovo je već šesta godina kako sadim papriku. Svake sam godine povećavao proizvodnju ove povrtnice. Počeo sam sa 1,5 hektar, a trenutno je sadim na oko 6 hektara. Rado bih je zasadio i na 20 hektara. Ja bih svoj dio posla odradio no kao i drugim poljoprivrednicima i meni je problem radna snaga za branje paprike, tako da sad s raspoloživom radnom snagom jedva pokrivam i 6 hektara. Prošle godine ukupno sam na površini od 6 hektara imao 12 berača i uspio sam odraditi posao, no pitanje je dali bi našao veći broj najamnih radnika, pa se niti ne usudim ući u veću proizvodnju – rekao je Valentino Meštrić koji svoje berače plaća 20 kuna po satu, imaju ručak i gablec te po potrebi i prijevoz.

IMG 20210209 105019 Custom

Proizvođači i tvrtka se slažu u tome kako je potrebno osmisliti kombinaciju mjera koja će potaknuti nezaposlene i one koji su zbog sadašnje korona krize ostali bez posla da se angažiraju za rad u poljoprivredi. U Šaframu vjeruju da će sve one pogodnosti i čvrsta otkupna cijena koju ova tvrtka daje motivirati poljoprivrednike da krenu „putem paprike“. U tvrtki poručuju da svi zainteresirani informacije mogu dobiti na broj 091/2452-454 ili mail: [email protected]

Može se doći i direktno u tvornicu Šafram, Jelav 3, Turanovac, ali uz prethodnu najavu.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content