Virovitica ima veleučilište! Odlukom Vlade RH Visoka škola za menadžment u turizmu informatici postala je Veleučilište u Virovitici

Foto: icv.hr, ilustracija

Visoka škola za menadžment u turizmu informatici u Virovitici, Odlukom Vlade RH o izmjeni Uredbe o njenom osnivanju, postala je Veleučilište u Virovitici. Povijest će zapisati kako je to bila 13. točka dnevnog reda na sjednici Vlade RH koja je održana uz predsjedavanje Andreja Plenkovića u četvrtak 11. veljače 2021. godine. Tako je ostvaren cilj postavljen od osnivanja Visoke škole u Virovitici, a koji je posebno intenziviran u posljednjih godina dana, kada je VŠMTI u Virovitici i formalno stekla uvjete za taj status. Nakon pokretanja promjene statuta i svih potrebnih formalnosti Visoka škola u Virovitici postala je Veleučilište.

– Nekima se čini da smo sada na kraju puta, no, mi smo tek na kraju jedne etape – zadovoljno je uz široki osmjeh istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji naglašava da su sadašnjost i budućnost u znanju, jer samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama i tako razvijati gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

No, kad rezimira „godine povijesti“, Andrović će naglasiti kako je to bio „dug put“, nekad „posut trnjem“, no „kad se prođe ciljna ravnina“, tada je, kao u „štafetnoj dionici“ iznimno važna bila sinergija dionika ovog uspjeha.

– Saborski zastupnik Josip Đakić je od samih početaka ovog projekta, kao i današnja saborska zastupnica, bivša dekanica Visoke škole u Virovitici Vesna Bedeković. Njima zasigurno pripada najveća zahvala. Tu su i današnji dekan Oliver Jukić, gradonačelnik Ivica Kirin, ali i bivši potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, koji je kao tadašnji župan dao veliki doprinos za osnivanje Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Visoku školu je, uredbom osnovala Vlada RH 7. rujna 2007. godine, potvrdivši tadašnja nastojanja Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Od 2009. godine imamo „Virovitički model“ sufinanciranja rada Visoke škole u Virovitici. Prema njemu po 100.000,00 kuna za rad VŠMTI-a osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000,00 do 5.000,00 kuna. Kada se kretalo u ovu priču, kada su 2007. godine upisani prvi studenti, tada smo znali što želimo. Cilj je bio omogućiti studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, omogućiti im da ovdje diplomiraju, imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije ili pak nastaviti studij negdje drugdje. U vremenu koje je iza nas, proširili smo i priču s Fakultetom i u Orahovici, a tu zasigurno u budućnosti ne mislimo stati. Sve ovo vrijeme stvarali smo nove programe, nove studije, nove mogućnosti budućim studentima, kako bi na kraju, ovdje u Virovitici imali Veleučilište za buduće generacije – dodaje Andrović.

I doista, Virovitica ima prvoklasne uvjete za studiranje. U krugu od 100 metara je tako – Veleučilište u Virovitici, Studentski dom sa 108 kreveta, Studentski restoran Škola, Tehnološko inovacijski centar. Svega toga nije bilo unazad desetak godina… „Preko ceste“ u budućnosti će biti Centar za pametnu poljoprivredu. Virovitica i Virovitičko-podravska županija nude idealne uvjeti za razvoj visokog obrazovanje. Danas Veleučilište u Virovitici pohađa oko 400 studenata iz svih dijelova Hrvatske, ali i BiH, u pet preddiplomska (menadžment ruralnog turizma, informatički menadžment, poduzetništvo, računarstvo, elektrotehnika) i dva diplomska studija (menadžment – destinacijski menadžment i menadžment mali i srednjih poduzeća) iz dva znanstvena područja (društvene i tehničke znanosti) te tri polja (ekonomija, računarstvo, elektrotehnika).

Dobivanje statusa veleučilišta, pokazuje dignitet i potvrdu rada ove ustanove, koja se posebno počela razvijati u STEM području. Tako su 2016. pokrenuli studij računarstva, a dvije godine kasnije studij elektrotehnike. Zanimljivo, iz prve generacije upisanih studenata računarstva, od njih 14 koji su do sada diplomirali, dvanaest je odmah našlo posao, jedan je nastavio studiranje, a jedan ovih dana očekuje zaposlenje. Prevedeno, ako u Virovitici završite smjer računarstva, posao ćete dobit – odmah. Osim toga, Veleučilište u Virovitici, samo je iznjedrilo šest doktora znanosti. Ono što se prije dvadesetak godina činilo kao „znanstvena fantastika“, danas je stvarnost koju ovdje u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji žive punim plućima.

(vpz.hr, foto: arhiva)