Zbog kvara na stroju u miholjačkoj bioplinari, danima se gradom širio nesnosan smrad

Neugodan miris koji se danima širio iz bioplinskog postrojenja u Industrijskoj zoni Janjevci, smještenog nedaleko od ulaza u Donji Miholjac, izazvao je strah kod građana prvenstveno zbog upitnog zraka koji udišu, Stoga je Gradska vlast obavijestila Državni inspektorat, no, izvanrednim inspekcijskim postupkom nisu utvrđene nepravilnosti u radu biopostrojenja.

– Zbog zabrinutosti građana za svoje zdravlje, još u siječnju tražili smo da inspekcija ispita stanje u bioelektrani i radi li se sve po zakonu, odnosno sukladno dozvoli za rad. Prije nekoliko dana dobili smo nalaz inspekcije prema kojem je sve u redu što se tiče materijala koji se koristi kao gorivo u elektrani – kazao je za medije gradonačelnik Goran Aladić.

Iz VDM Energiji d.o.o. Donji Miholjac, tvrtke koja upravlja bioplinarom, potvrdili su je kako je uzrok širenja neugodnog mirisa kvar stroja za preradu sirovine, zbog čega je tri tjedna proces proizvodnje bioplina bio znatno usporen.

– Kvar na stroju je u međuvremenu otklonjen te je uspostavljen redoviti režim rada, u kojem se sva zaprimljena sirovina odmah nakon zaprimanja i preradi, pohranjuje u hermetički zatvorenim silosima, u kojima u procesu anaerobne digestije nastaje bioplin. Također, radnici bioplinare su preostalu sirovinu pojačano tretirali sredstvima koja u najvećoj mogućoj mjeri neutraliziraju neugodne mirise – pojasnio  je Tomislava Bokuna, direktora VDM Energije d.o.o. Donji Miholjac ispričavši se građanima zbog smrada i zahvalivši na razumijevanju zbog teškoća u poslovanju.

Dodao je i kako je ispravnost i neškodljivost proizvodnog procesa potvrdila i nadležna inspekcija, prilikom koje nisu utvrđene nepravilnosti ili druga nedopuštena postupanja, te je najavio i  Dan otvorenih vrata i prezentaciju rada bioplinare, kako bi posjetitelji upoznali prednosti tog ekološki prihvatljivog načina proizvodnje električne energije.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content