Anušić obišao aljmaško utočište za mlade ovisnike: Nakon Cenacola ponovno spremni za skladan obiteljski život

Izgradnjom novog objekta 2019. godine, u Aljmašu, za koji je  Županija donirala pola milijuna kuna, mladi s problemom  ovisnosti, dobili su adekvatan smještaj u kojem se mogu pripremati za novi život. U Cenacolu se trenutno nalazi 15 osoba, a o prilagodbi u Zajednici te kako žive i čime se bave razgovarali su sa županom Ivanom Anušićem i predsjednikom Savjeta za građanske inicijative OBŽ i saborskim zastupnikom Ivanom Radićem, prilikom njihova jučerašnjeg posjeta.

– Ovo je hvalevrijedan projekt, projekt koji je potreban našoj zajednici, gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koja je donirala pola milijuna kuna za izgradnju i uređenje ovog objekta. Prepoznali smo inicijativu i aktivnosti vlč. Jurića i naravno mlade ljude kojima je potrebna pomoć, a koji su se našli u takvoj životnoj situaciji. Oni ovdje imaju mogućnost vratiti se na pravi put, vratiti se u društvo i napraviti dobro ne samo za njih i njihove obitelji nego za cijelu zajednicu. To je Osječko-baranjska županija prepoznala i zajedno s vlč. Jurićem, s kojim komuniciramo dugo i na nizu drugih projekata, pripomogla te se nadamo krajnje pozitivnom koraku prema realizaciji projekta i benefitima koje donosi za zajednicu – rekao je župan Ivan Anušić.

Velečasni Ivan Jurić zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na podršci koju pruža Cenacolu.

mini IMG 5908

– Zajednica je usmjerena na način da nikog ne traži ili primorava da daje pomoć. Ipak, Osječko-baranjska županija je prepoznala važnost ovog projekta i svim srcem se odazvala pružajući potporu. Radi se o problemu koji je problem cijele zajednice, a to su ovisnost o kocki, drogi, alkoholu te u novije vrijeme, internetu. Cenacolo pokušava riješiti taj problem i dosta uspješno već godinama radi na tome, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. Smisao zajednice je ne živjeti na jaslama niti države niti Crkve, već stvarati „svoj kruh“ sam. Zbog toga i mi u Cenacolu nastojimo obrađivati vrt, brinuti o životinjama i raditi svakodnevne poslove te ono što je najbitnije; vratiti se obiteljskom životu. U zajednici je trenutno 15 štićenika, ali imamo kapacitete i za 30-40 korisnika – naglasio je velečasni Jurić.

Svoj životni put na kojem je skrenuo u ovisnost ispričao je jedan od štićenika, 38-godišnji Ante Renić koji je u Zajednicu došao iz Kaštela.

– Do dolaska u Cenacolo završio sam srednju školu i zaposlio se u obiteljskom poslu, a problemi su počeli u mojim 30-im godinama, kada je velik dio društva počeo osnivati obitelji. Moj je život tada otišao u drugom smjeru, odao sam se alkoholu i drogi i nisam mario za obitelj. Došao je trenutak za odluku u kojem smjeru želim ići – nastaviti lošim putem ili potražiti pomoć, što sam i učinio ovdje u zajednici Cenacolo. Ona mi pruža mir i život bez laži te okrutnog vanjskog svijeta uz pomoć molitve i vjere u Boga. Sada, godinu dana kasnije, mogu reći da izlazim iz tame i ponovno pronalazim veselje u svim onim stvarima koje su me ranije veselile. Raduje me suživot u ljubavi, miru, ali i rad u prirodi i zajednici – kaže taj mladi čovjek.

Povezane vijesti

Skip to content