Đurđica Dragivojević iz Špišić Bukovice izrađuje pisanice quilling tehnikom: Prekrasni ukrasi i danas su aktualni baš kao i prije 500 godina

Bliži nam se Uskrs, vrijeme kada će svatko svoj stol ukrasiti košaricama punih pisanica. Neki će ove tradicionalne simbole Uskrsa potražiti u trgovinama, a neki će naručiti ručno rađene ili se pak sami okušati u oslikavanju. Postoje mnoge tehnike izrada pisanica, a jedna od najstarijih je quilling (kviling). Riječ je o tehnici staroj više od 500 godina kojom su se prvi koristili svećenici i časne sestre koji su papirnatim trakicama oponašali umjetnost oblikovanja žice od plemenitih metala, točnije filigrana. Početkom 19. stoljeća ta je tehnika gotovo izumrla, ali zahvaljujući pojavi interneta i osobama poput Đurđice Dragivojević iz Špišić Bukovice i danas opet živi.

Dragica je jedna od rijetkih osoba koje se bave ovom tehnikom izrade. Kako nam je otkrila, osim papira, vremena, strpljenja i vježbe ne treba joj ništa više. Zauzvrat dobije razne, beskrajno maštovite uskrsne ukrase i pisanice.

Quilling, odnosno savijanje papira, zaseban je hobi koji omogućuje izradu raznih predmeta, od cvijeća, čestitki, slika. U ovo vrijeme Đurđica ga koristi za izradu pisanica.

kviling 8

POTREBNA VOLJA I STRPLJENJE

– Ovom tehnikom se bavim oko pet godina. Prilikom posjeta jednom sajmu vidjela sam predmete izrađene upravo tom metodom i odlučila se u tome okušati sama. Bilo je uspješno – uspjela sam do sada napraviti svaki rad kako sam zamislila – priča nam Đurđica.

Da bi se dobio predmet izrađen ovom tehnikom, potrebno je namotavati trakice raznobojnih papira na iglu predviđenu za quilling ili u zamjenu koristiti čačkalicu. Tako nastaju različiti oblici, a namoti papirića lijepe se na papirnatu podlogu ili jaje, odnosno ovisno što se želi izraditi.

kviling 1

Pisanice su sada „na programu“, a najljepšu dosad, kaže, napravila je kao poklon za župnika. U pripremi za Uskrs izradi oko 60 pisanica. Za jednu joj treba oko tri sata, dok za punu košaricu tjedan dana. U svemu, kaže Đurđica, ima pomoć svog supruga Božidara.

– Ljudi su skloniji kupovini tvorničkih ukrasa. Osobno smatram da se rukotvorine ne cijene dovoljno, a problem je u poimanju važnosti Uskrsa. Svatko od nas može donijeti odluku ovaj Uskrs učiniti posebnim, provesti ga s obitelji u izradi pisanica ili nekome uljepšati uskrsni dan tako što će se odlučiti izdvojiti koju kunu i umjesto tvorničkih nekoga usrećiti kupnjom ručno izrađenim pisanicama – zaključila je Đurđica Dragivojević.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content