Hrvatski duhani već u veljači završili s ugovaranjem nove proizvodne sezone: Uspješno ugovoreno oko 2700 hektara pod duhanom

Zahvaljujući zadovoljstvu proizvođača rekordno visokom otkupnom cijenom za prošlu proizvodnu sezonu, Hrvatski duhani su već u veljači završili s ugovaranjem nove proizvodne sezone. Nova sezona nastavlja se na uspješan završetak otkupa duhana u kojem su Hrvatski duhani svojim proizvođačima isplatili gotovo 76 milijuna kuna. Otkup je trajao od sredine kolovoza do kraja studenog, duhan je klasificiran i otkupljen te je u potpunosti isplaćen proizvođačima.

Iako je prinos prošle godine bio manji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, neuobičajeno niskih temperatura u lipnju te suše i visokih temperatura u rujnu, ipak je postignuta nova najveća prosječna otkupna cijena za duhan tipa svijetla virginija od gotovo 14,40 kuna po kilogramu.

U Hrvatskim duhanima, uz nastavak redovitog financiranja proizvođača tijekom cijele proizvodne sezone, nastavljaju i s investiranjem u povećanje produktivnosti svojih proizvođača, najviše u nabavu novih mehaničkih berača duhana. Za to je u 2021. godini osigurano više od 10 milijuna kuna, a već u samom startu nove sezone dogovorena je nabava dodatnih 12 samohodnih mehaničkih berača te jedan vučeni berač za berbu gornjih insercija, ali i druge tehnologije poput topera, sušnica za duhan te sustava za navodnjavanje.

Iz Hrvatskih duhana ističu da je u pogonima kompanije u tijeku sezona obrade duhana prošlogodišnje berbe gdje je trenutno zaposleno više od 200 sezonskih radnika. Oni su nakon obrade domaćeg duhana nastavili raditi na uslužnoj obradi europskog duhana zahvaljujući potpisanom višegodišnjem ugovoru sa stranim partnerom, vodećom neovisnom globalnom kompanijom za preradu i skladištenje duhana.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content