Kreće gradnja sustava Kapinci-Vaška II. kojim će se natapati novih 568 hektara zemljišta na području općina Sopje i Suhopolje

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i direktor tvrtke Vodotehnika Šimun Lušić u Zagrebu su potpisali ugovor za izgradnju sustava javnog navodnjavanja Kapinci – Vaška II. Riječ je o ugovoru vrijednom 30.810.125,16 kuna kojim će se natapati dodatnih 568 hektara na području ovog sustava. Rok izvršenja je 15 mjeseci. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a „komisionar“ između dvije strane su Hrvatske vode.

Područje na kojem će se proširiti postojeći sustav navodnjavanja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se s vodom iz rijeke Drave.

viber slika 2021 03 31 16 07 59
Foto: M. Klement

– Virovitičko-podravska županije je do sada izgradila tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Prva dva su otvorena, treći će biti uskoro. Radovi na sustavu Kapinci – Vaška II., počet će kroz mjesec dana. S ova tri sustava, imat ćemo oko 3.000 hektara navodnjavanih površina. Virovitičko-podravska županije je i za ovaj sustav dobila 100 posto bespovratna sredstva, odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od prije dvije godine. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika, posebno ako se bave s radno intenzivnim kulturama. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima imamo sve više korisnika, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina. U planu su nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Đolta II., Čađavica, a kada oni budu završeni s oko 6.000 natapanih površina, Virovitičko-podravska županija će biti lider u navodnjavanju – naglasio je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija je prošle godine krenula i s pokusnim površinama „podzemnog navodnjavanja“, koje se nalazi na području sustava Kapinci – Vaška.

– Podzemno navodnjavanje je putokaz kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. A budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobe bespovratna sredstva. Sve što radimo ostat će budućim naraštajima – zaključio je Andrović.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content