Nova prijevara: Policija poziva sve koji su komunicirali s ovim Facebook profilima da se jave

Foto: PUZ

Zagrebačka policija pozvala je sve koji su ostvarivali komunikaciju s Facebook profilima pod nazivom “Brzi krediti” i “Croatia krediti” te sumnjaju da su oštećeni, da se obrate u najbližu policijsku postaju. Naime, upravo je dovršena istraga nad dvojicom mladića u dobi od 21 i 29 godina, koje se tereti da su upravo putem tih stranica varali ljude, piše Večernji.hr.

Kako je izvijestila policija, dvojac je osumnjičen za lažno kreditiranje. Na teret im se tako stavljaju četiri kaznena djela „Računalna prijevara“, dok je 21- godišnjak prekršio i prethodno mu izrečenu zabranu pristupa internetu čime je sam počinio još jedno kazneno djelo „Neizvršavanje sudske mjere“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita.

Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21- godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži – izvijestila je policija.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 6 100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21- godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.

(vecernji.hr)