OPĆINA GRADINA Aktivna Udruga umirovljenika: Sami uređuju prostor za druženje i organiziraju razne akcije

Uz zgradu ambulante u središtu Gradine nalazi se zdanje koje za svoje potrebe koristi Udruga umirovljenika općine Gradina, a koja službeno djeluje već 20 godina. Vrijedni umirovljenici ne samo što se okupljanju u tom prostoru koji su dobili na korištenje od Općine, nego ga i uređuju i prilagođavaju svojim potrebama.

U proteklih godinu dana zbog pandemije koronavirusa nisu organizirali česta okupljanja i izlete pa su novac upotrijebili za uređenje prostora. Kako bi dodatno uštedjeli, koliko im to zdravlje dopušta, veći dio radova nastoje obaviti sami. Obnovljen je tako namještaj u prostoru za druženje u koji stane šezdesetak osoba, a nekadašnje spremište preuređuje se u prostor za rekreaciju. Postavljena je viseća kuglana, a u planu uz pomoć Općine imaju i postavljanje stola za stolni tenis te nabavu nekoliko šahovskih garnitura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

ŠTO UGODNIJI PROSTOR ZA BORAVAK

– Imamo odličnu poziciju, uz ambulantu. Posebice sada, kada ne smije biti velikih gužvi prilikom čekanja na liječničke preglede, naši članovi znaju doći ovdje. Upravo stoga nastojimo da taj prostor bude što ugodniji. Moći će se ovdje rekreirati, a uz distancu sjesti i popričati – objasnio je predsjednik Slavko Tuk, inače nekadašnji ravnatelj osnovne škole u Gradini.

IMG 2989

U „normalna vremena“ kada na snazi nisu bile epidemiološke mjere zbog koronavirusa gradinski umirovljenici redovito su se okupljali na zajedničkim druženjima barem jednom mjesečno.

– Volim zajednička druženja. To mi je sve što još imam. Nije mi problem doći automobilom iz Žlebine i povesti još nekoga, tko nema prijevoz – rekla nam je uvijek raspoložena Kata Lipić.

Posljednjih godinu dana zbog pandemije koronavirusa održana su nažalost samo dva-tri okupljanja. No, u Udruzi su uvjereni da će povratkom na staro, bez korone, oživjeti i njihova zajednička druženja uz večeru i glazbu.

IMG 3000

– Od prvog dana kada sam došao u Gradinu, uključio sam se u rad Udruge umirovljenika. Ovdje svojim znanjem i rukama često pomognem u radu, ali dolazim se i opustiti. Uz nove sadržaje, kuglanu i šah, bit će još bolje. Samo da prođe ovaj ‘zatvor na otvorenom’ zbog korone jer sada, zbog korone, praktički bježimo jedni od drugih – rekao nam je tajnik Udruge Stjepan Milošević, koji se devedesetih godina prošlog stoljeća u ovaj kraj doselilo iz Srijema.

PRIORITET BRIGA O POTREBITIMA

Udruga se brine za sve svoje članove. Neki od njih žive sami pa im drugi članovi često priskoče u pomoć, obaviti im kućanski posao ili praviti društvo uz razgovor kako se čovjek ne bi osjećao usamljenim. Već godinama u povodu božićnih blagdana Udruga svim svojim članovima daruje prigodne pakete u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica i Općinom. Kao i sve ostale umirovljeničke udruge, organiziraju izlete. Udruga se pobrine za prijevoz i ulaznice, a članovi snose troškove ručka.

– Barem dva puta godišnje idemo na izlete. Posljednja dva organizirali smo na Jankovac i na Sajam cvijeća u Zagreb, a znali smo otputovati i na druženje kod drugih umirovljeničkih udruga – objašnjava Milan Valenteković.

umirovljenici Gradina

Udruga umirovljenika općine Gradina u svom radu veliku podršku ima od općinske uprave, koja im pomaže prije svega financijski, ali i organizacijski.

– Osim financijske pomoći koju dobivamo od Općine financiramo se i donacijama komunalnih tvrtki Flora i Virkom te članarinama. Posebno bih spomenuo našeg nekadašnjeg sumještanina Dragu Špoljarića koji nam svake godine pomogne donacijom – zaključio je predsjednik Slavko Tuk.

EVO ŠTO MISLE UMIROVLJENICI
Dobro bi došao i koji popust

– Udruga u sadašnjim prilikama ne može bolje djelovati. No, imam nekoliko ideja. Bilo bi lijepo kada bi umirovljenici imali određene popuste kao što nam ih, primjerice, povremeno daju trgovački centri. Mogli bismo tako imati slične popuste na kupovinu goriva na benzinskim crpkama ili prilikom članstva u određenim udrugama, kao što su, na primjer, ribolovci – svoje ideje iznio je Antun Mohl. (www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc, privatni arhiv)