OSJEČKA PROMENADA Projektom vrijednim 100 milijuna kuna spojit će se gornja i donja desna obala Drave u šetnicu dugu 12 kilometara

Jedinstvenu šetnicu u Hrvatskoj, dugu 12 kilometara imat će Osijek kada se spoje gornja i doljnja desna obala rijeke Drave, popularna promenada, a trenutno su u tijeku radovi na uređenju novih dijelova obaloutvrde i šetnice, uglavnom na području Donjeg grada.

Radovi se provode u četiri poddionice, s time da je prva između cestovnog i željezničkog mosta već završena, a u tijeku su radovi na drugoj i trećoj poddionici (od Tranzita s uređenjem nove zimske luke do istočnog kraja obaloutvrde), dok su pripreme za četvrtu poddionicu (Vrbik) u završnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

A da radovi napreduju predviđenom dinamikom, u pratnji predstavnika izvođača radova i obilaskom radilišta, uvjerili su se generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije i ujedno član Upravnog vijeća Hrvatskih voda Ivan Anušić, te saborski zastupnik Ivan Radić kao član Nacionalnog vijeća za vode.

– Projekt izgradnje šetnice i obaloutvrde u Osijeku provode Hrvatske vode i resorno ministarstvo, znači Vlada Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj investiciji, vrijednoj gotovo 100 milijuna kuna, kojom se i na taj način povezuje Donji i Gornji grad. Kada završe svi radovi, uz do sada izgrađeno, imat ćemo 12 kilometara šetnice i biciklističkih staza uz Dravu, novu zimsku luku, nova mjesto za šetnju i odmor s prekrasnim vidicima. Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a ujedno potvrđuje kako se sve može napraviti ako se želi i hoće – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su nakon uređenja prve dionice osječke obaloutvrde u vrijednosti sedam milijuna kuna, krenuli radovi na drugoj i trećoj dionici ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna.

– Ukupno ulaganje od gotovo sto milijuna kuna u desnu obalu Drave vrijedno je konačnog spajanja Gornjeg i Donjeg grada neprekinutom šetnicom. Međutim, tu nije kraj ulaganjima Hrvatskih voda jer smo istovremeno ugovorili projektnu dokumentaciju za radove koji će krenuti prema zapadu, odnosno Višnjevcu i Josipovcu. Rok za dovršetak radova na drugoj i trećoj dionici je sredina sljedeće godine, međutim valja napomenuti kako i rijeka Drava utječe na dinamiku izvođenja radova – istaknuo je Đuroković.

Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek, dodao je da Hrvatske vode razvijaju više projekata s obje strane Drave, te najavio nastavak izgradnje obaloutvrde na lijevoj obali, kao i obnovu tzv. otoka ljubavi.
– Uskoro potpisujemo i ugovor za izradu projektne dokumentacije za uređenje obaloutvrde sve do novoga mosta na zapadnoj obilaznici i do Višnjevca, a planira se revitalizacija starog toka Drave, što uključuje prokop od kilometar i po do Josipovca. Nadamo se da ćemo temeljem nove perspektive financiranja Europske unije, neke od ovih projekata uspjeti uvrstiti u europske fondove, čime ćemo znatno pridonijeti razvoju grada Osijeka – istaknuo je Željko Kovačević.

Izgradnja obaloutvrde s priobalnom šetnicom u Osijeku započela je 1967. godine, nakon katastrofalne poplave iz 1965. godine, postupno je dograđivana, no od početka predstavlja najatraktivniji dio grada Osijeka i najljepšu gradsku šetnicu uz rijeku u Hrvatskoj. (www.icv.hr, tj)