Sreća na imanju obitelji Uglješić: Krava Jasna na svijet donijela tri teleta

Krava Jasna, u vlasništvu Zlate Uglješića iz Vraneševaca u općini Čađavica, prije četiri dana otelila je tri teleta. Trojke kod krava su prava rijetkost, mogućnost da se to dogodi je jedan prema 100 tisuća. No, u Hrvatskoj su zabilježeni i slučajevi četvorki koji su još rijeđi, jedan prema 11 milijuna.

Obitelj Uglješić, Zlato sa suprugom Milankom, dvoje sinova Nemanjom i Milenkom te snahama, bave se stočarstvom, prvenstveno uzgojem teladi i muznih krava, a obrađuju i zemlju na kojoj sade kulture za prehranu krava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

IMG 5664

– Poljoprivredom se bavim od malih nogu. Moj otac se bavio stočarstvom i ja sam to kao mali zavolio. Izučio sam zanat, radio sam u firmi Unverzal kao metalac, ali uvijek su me privlačili poljoprivreda i stočarstvo. Raspadom firme preuzeo sam od oca gospodarstvo i jedan dio stočarstva. Napravili smo 1986. farmu sa deset krava na vezove, to je onda bilo moderno. Sad imam oko 50 krava, imam nešto u tovu, i pomladak, junice i telci. Krava Jasna, koja je otelila trojke je simentalske pasmine, naš domaći simentalac – priča nam Zlato te dodaje da su ih trojke ugodno iznenadile, kao i dvojke odmah nakon njih.

IMG 5692 1

– U dva dana imali smo još jedno telenje, krava Violeta otelila nam je dvojke. Stočarstvom se bavim godinama i imali smo već nekoliko dvojki, ali trojke nikad, to je fenomen – kaže Zlato.

Priča kako Jasnino telenje nije bilo jednostavno. Prvo tele je izlazilo na zadak pa su joj morali pomoći, a potom su shvatili da će svijet ugledati, ne jedno, nego još dva teleta.

– Jasna otelila dva muška i jedno žensko tele, a Violeta jedno muško i jedno žensko – prepričao nam je Zlato jedinstveni događaj koji čađavački kraj ne pamti.

Iako imaju još teladi, novopridošli podmladak je najviše obradovao troje najmlađih u obitelji. Dok odrasli rade, Zlatini unučići ne propuštaju priliku poigrati se s njima.

IMG 5663

– Ja imam obrt, a sin OPG i sedmero nas je u okviru toga zaposleno. Svi smo se mi dali u taj posao, koji je isplativ, ali se mora raditi. Plasman teladi je relativno isplativ, dok je cijena mlijeka preniska, ali jedno s drugim pokrivamo. U nabavci strojeva pomogli su nam natječaji na koje smo se prijavljivali, a i s Općinom Čađavica, gdje sam općinski vijećnik, imamo dobru suradnju. Što se tiče našeg sela Vraneševaca, pokušavamo poboljšati uvjete življenja za mlade ljude kako bi ostali ovdje na selu. Uz dječja igrališta, nadam se da ćemo uskoro dobiti i društveni dom gdje bi se naši mještani mogli družiti – rekao je Zlato Uglješić te dodao kako novopridošloj teladi još nisu dali imena, ali da će i to uskoro doći na red.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

IMG 5702