Obilježena “Ljekovita m(N)oć knjige” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

U virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u petak je obilježena manifestacija Noć knjige. Knjižnica je u ovogodišnjoj Noći pripremila razne aktivnosti na temu Ljekovita m(N)oć knjige.

Prva aktivnost održana oko podneva kada su se zaposlenice Dječjeg odjela uključile u virtualnu radionicu poticanja čitanja za više razrede OŠ, a u suradnji s OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica.

noc 2

Poslijepodne je održana književna večer s čitateljima Kluba mladih “O čitanju i svemu pomalo” i drugom zainteresiranom djecom kojima je zavičajna autorica Vlasta Golub predstavila svoj treći roman „Pauline mačke“.

Na susretu je otkrila kako kroz svoje romane progovara o problemima mladih s nadom da će im pomoći u njihovom rješavanju. Ujedno je otkrila da inspiraciju pronalazi u vlastitom životu, a kada zamišlja scene u kojima se radnja u njezinim romanima događa, vidi svoj grad. U skladu sa ovogodišnjom temom Noći knjige koja govori o ljekovitoj moći knjige, Vlasta je otkrila da upravo pisanje na nju djeluje ljekovito i terapeutski te da piše i svoju četvrtu knjigu.

d

Nakon toga počela je i književna večer sa psihologom Sandrom Kraljevićem koji je predstavio svoju knjigu “Kako preživjeti u suvremenoj džungli” i govorio o pozitivnim učincima biblioterapije, što je i tema ovogodišnje Noći knjige.

Govoreći o smjernicama ovog književnog uratka autor Sandro Kraljević napomenuo je da su u knjizi može naći odgovor na osam najaktualniji pitanja koja otvara brza svakodnevica.

– U ovom svom priručniku nudim zamjenjivanje loših navika prilagodbom i poželjnim ponašanjem. Prvi je korak osvijestiti da u svakoj životnoj situaciji imamo izbor i sami biramo svoje postupke. Drugi je korak spriječiti negativne misli i emocije da nas u potpunosti obuzmu i biti svjestan svih mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. A nakon toga, treba formirati novo, prilagođeno ponašanje i učvrstiti naviku. Važno je osvijestiti vlastito neproduktivno ponašanje i loše navike, a radi bolje potkrijepljenosti, svako poglavlje završava vježbama pomoću kojih možemo učvrstiti poželjno ponašanje koje će nam omogućiti lakše postizanje cilja – rekao je između ostalog o svom književnom uratku ovaj mladi autor Sandro Kraljević.

Urednica knjige je novinarka i vlasnica tvrtke Beletra iz Zagreba, virovitičanka Sandra Pocrnić Mlakar koja je tim povodom napomenula da je ova knjiga jedna od najprodavanijih u tvrtki Beletra, a jedan od razloga je i taj da je objavljena u pravo vrijeme.

– Knjiga je svjetlo dana ugledala u veljači prošle godine , neposredno prije izbijanja epidemije COVID 19 i lockdowna. Važno je napomenuti da je ovu knjigu preporučilo i Hrvatsko psihološko društvo upravo zbog neposredne pomoći ovog psihološkog priručnika za lakše preživljavanje u vrijeme krize – napomenula je Sandra Pocrnić Mlakar.

Da je ovogodišnja Noć knjige polučila velik interes građana, potvrdio je ravnatelj knjižnice Robert Fritz.

– Javilo se uistinu puno zainteresiranih građana, no na žalost zbog propisa koji nalaže Stožer civilne zaštite bio je ograničen broj mjesta u knjižnici pa smo sve događaje prenosili uživo putem Facebooka. Nadamo se da u budućnosti neće biti takvih situacija i da ćemo iduće događaje moći organizirati sa neograničenim brojem mjesta u našoj knjižnici. Još jednom zahvaljujem svima onima koji su uprkos koroni željeli uživati u ovom vrijednom književnom događaju – rekao je ravnatelj knjižnice Robert Fritz.

U petak i subotu Knjižnica će dijeliti beletristiku otpisanu iz fonda Knjižnice, a korisnicima će omogućiti i besplatan povrat “zaboravljenih” knjiga.

(www.icv.hr, bs, mk, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content