Potpora OBŽ projektu za očuvanje autohtonih vrsta pčela: Oko 27 tisuća pčelinjih zajednica proizvede do 1,2 tone meda

Freepik

Župan Ivan Anušić potpisao je 29. travnja 2021. godine s Centrom primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. iz Osijeka Ugovor o dodjeli potpore iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2021. godinu za provedbu Projekta BeeConSel u iznosu od 80.000,00 kuna.

Nositelj Projekta je Kemijski institut u Sloveniji, a partneri su iz Sjeverne Makedonije, Norveške, Švedske te iz Hrvatske Centar primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Projekt traje 39 mjeseci, od listopada 2020. do kraja 2023. godine, njegova ukupna vrijednost je 1,8 milijuna eura, a sufinanciranje europskim sredstvima je 90 posto. Vrijednost sredstava koja su odobrena za Centar primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. je 247.343,70 eura.

Projekt ima za cilj očuvanje autohtonih podvrsta pčela, povećanje učinkovitosti uzgojnih programa u odabiru svojstava poput tolerancije na bolesti, ponašanja i prinosa meda, parametara koji osiguravaju veću stopu preživljavanja lokalnih pčela, poboljšavaju njihovu održivost i na kraju dodaju vrijednost njihovim uslugama u ekosustavu i svakako će biti koristan za pčelare u Hrvatskoj, a osobito za oko 900 pčelara s područja Osječko-baranjske županije s približno 27.000 pčelinjih zajednica koje u medonosnim godinama proizvedu i do 1.100 do 1.200 tona meda.

(www.icv.hr, tj)