Razgovor s povodom: Oni su nas branili u Domovinskom ratu, sada aktivno sudjeluju u javnom životu – Darko Meter

Darko Meter iz Nove Bukovice prije Domovinskog rata radio je u virovitičkom Rapidu, a prije odlaska u mirovinu bio je poštar i nema kuće na području općine Nova Bukovica za koju ne zna. Već za prvih dana sukoba koje su izazvali pobunjeni Srbi na slatinskom području, Meter se kao dragovoljac stavlja u obranu domovine, prvo kao pripadnik ulične straže na području Nove Bukovice, pa kao pripadnik novobukovačke satnije, a potom kao pripadnik 136. slatinske brigade HV sudjeluje u oslobađanju podpapučkih sela u općini Voćin koja su okupirale paravojne srpske paravojne postrojbe. Prije razvojačenja u 7. mjesecu 1992. godine, sa 136. brigadom sudjeluje u obrani domovine u mjestima Petrijevci i Borinci. U sastavu 136. pukovnije HV, 1995. godine kao poručnik, zapovjednik voda, sudjeluje u vojnim aktivnostima na području Podravskih Podgajaca.

Nakon umirovljenja, Darko Meter se aktivirao u društvenom životu Nove Bukovice, predsjednik je Kluba udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica, član je slatinske HVIDR-e, te je član predsjedništva Časničkog zbora grada Slatine i Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina.

– Naš Klub udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica vrlo je aktivan. Sudjelujemo u svim aktivnostima koje provode druge braniteljske udruge s područja grada Slatine, pa i šire. Od prije nekoliko godina na korištenje smo dobili zgradu bivšeg Doma zdravlje, gdje se sastajemo i družimo uz elektronski pikado, viseću kuglanu, pucamo iz zračne puške, igramo belu…, sve te aktivnosti nama, članovima Kluba pomažu kako bi zaboravili traume iz Domovinskog rata, a i uvježbavamo se za natjecanja na kojima sudjeluju udruge hrvatskih branitelja. Ono što mogu izdvojiti su odlični rezultati u gađanju zračnom puškom, a nismo loši ni u visećoj kuglani – ističe Meter pokazujući brojne diplome, zahvalnice, medalje i pehare.

– Od kada je počela korona, tako su stale naše aktivnosti, ali i aktivnosti drugih prijateljskih nam udruga. Mi smo prošlo ljeto uspjeli organizirati sportske igre hrvatskih branitelja ovdje u Novoj Bukovici, naravno sa tada dozvoljenim brojem sudionika. Kako su se mjere za suzbijanje širenja koronavirusa postrožavale, tako smo se i mi sa svojim aktivnostima prilagođavali. Iako ne možemo održavati veća druženja, ipak se ponekad nas par nađe u našim prostorijama, odigramo belu ili samo porazgovaramo, te se dogovorimo što i kakao dalje. Tako smo na jednom od naših sastanaka dogovorili da ćemo sve važne datume obilježiti polaganjem upaljenih lampiona kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Nove Bukovice, i toga se držimo – dodao je predsjednik KUHBL PTSP Nova Bukovica Darko Meter.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content