Igor Andrović u Otvorenom HRT-a: Mnoštvo projekata smo odradili, od Kladara do Stare Jošave i svatko tko prođe našom županijom može vidjeti to “novo lice” koje smo napravili u zadnje četiri godine

U HRT-ovom Otvorenom, urednika i voditelja Mislava Togonala, gostovao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Uz njega, bili su tu i župan međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, te Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tema su bile hrvatske županije, ali i lokalni izbori, na kojima je župan Andrović, ostvario treći rezultat u Hrvatskoj. Istodobno, s listom koju je predvodio za Županijsku skupštinu, zabilježio je drugi rezultat u Hrvatskoj.

– Zahvaljujem svim glasačima koji su izašli na izbore u našoj županiji i dali glas meni i mojoj listi za županijsku skupštinu. Kao župan sam ostvario 61,5, a za Županijsku skupštinu 57 posto glasova. Vjerujem da je to samo dokaz da smo opravdali povjerenje glasača koje smo dobili i 2017. godine. O nama prije svega govore projekti i djela, a ne riječi. Provodili smo projekte koji se tiču i gospodarstva i poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva. Radili smo ih u središtu županije, gradovima, ali i na rubnim dijelovima naše županije. Svi ti projekti vidljivi su bilo kome tko se provoza kroz VPŽ, od Kladara do Stare Jošave. Vidjet će puno novih stvari, “novo lice” Virovitičko-podravske županije. Vjerujem da smo tim projektima poboljšali uvjete života naših sugrađana.

Župan Andrović, naglasio je važnost reforme javne uprave.

– Najveća reforma javne uprave dogodila se početkom prošle godine gdje su županije preuzele poslove ureda državne uprave. U svakoj županiji bili su uredi državne uprave te županije. Županije su preuzele i poslove i djelatnike ureda državne uprave, s time da smo mi, kao Virovitičko-podravska županija preuzeli 20 posto manje djelatnika, od prvotnog broja koji je bio, jer je dio iskoristio mogućnost odlaska u mirovinu, ali radimo isti ili pak veći obim poslova nego je to bilo prije dvije godine. To je jedna od velikih reformi koja se dogodila. Povratne informacije s terena su pozitivne, jer se danas, puno bolje, brže i kvalitetnije obavlja usluga nego što se obavljala dok uredi državne uprave nisu bili u sklopu županija.

androvic otvoreno
Foto: hrt.hr

 

Govorio je i o važnosti europskih fondova.

– Ja ću vam spomenuti primjer Virovitičko-podravske županije kojoj oko 65% ukupnih prihoda proračuna, dolazi iz EU fondova. Županije su nositelji regionalnog razvoja Hrvatske. Županije rade projekte koji se tiču poljoprivrede, sustava navodnjavanja, poduzetničkih inkubatora, izgradnje ili obnove bolnica, zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija… Obnovili smo i velik dio zgrada kulturne baštinu koja će mogućnosti turizma dići na jednu višu razinu. No, moram spomenuti da smo mi kroz razvojni sporazum, kroz projekt Slavonije izgradili Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, odnosno jednu mini siranu. Izgrađen je i Tehnološko-inovacijski centar. Dobili smo sredstva za projektiranje sušionice za povrće kakve nema u Hrvatskoj. Sve sušeno povrće koje koristi Podravka se uvozi iz Poljske, Mađarske, Srbije. Nama je plan u ovom mandatu izgraditi sušionicu povrća u vrijednosti 25 milijuna eura gdje bi onda pun smisao imali naši sustavi navodnjavanja, kojih trenutno imamo tri, gdje bi poljoprivrednici sadili povrće, posebno korjenasto povrće, plasirali ga u sušaru koja bi onda to povrće isporučivala u Podravku.

Veliku pomoć hrvatske županije dobile su poreznom reformom, kroz novi Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

– Država je poreznom reformom, novim zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi pomogla svim županijama, što mogu potvrditi i moje kolege župani. Dobili smo veće prihode koje smo potom usmjerili upravo na sufinanciranje projekata EU, na pomoć poduzetnicima i poljoprivrednicima. Tim novim zakonom, tom novom poreznom reformom, Država je pomogla jedinicama i lokalne i regionalne samouprave.

Župan Andrović govorio je i o Dječjem vrtiću Lipa, javnoj ustanovi koja je objedinila tri vrtića, iz Čađavice, Velikog Rastovca i Čačinaca i time ostvarila racionalizaciju i uštede.

– Kod nas u županiji devet općina i dva grada dobili su sredstva EU za izgradnju 11 vrtića. Izgrađeno ih je deset. Oni su popunjeni i imaju dovoljan broj djece. No, tri općine, Čađavica, Crnac i Čačinci, osnovali su jednu javnu ustanovu koja ima jednog ravnatelja, jedno računovodstvo, jednog pedagoga… Dogovorili su se, imaju „tri vrtića u jednom“. To je odličan primjer štednje iz Virovitičko-podravske županije koje bi trebalo prenijeti na ostale općine na razini RH. 

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content