Na natječaju HEP-a SŠ Marka Marulića Slatina odobrena financijska sredstva laboratoriju za robotiku i umjetnu inteligenciju

Projekt RUPA (Razvijaj, Uči, Prati, Aktiviraj se)-Laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju prijavljen ja na natječaj Hrvatske elektroprivrede ”Svjetlo na zajedničkom putu” 6. travnja 2021. godine, a opis projekta, ciljeve, aktivnosti, program i troškovnik izradio je profesor Srednje škole Marka Marulića Slatina Darko Špoljarić.

Uz postojeće praktikume i radionice u SŠ Marka Marulića Slatina, cilj je opremiti i laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju kao mjesto okupljanja darovitih učenika i izvođenje izvannastavnih aktivnosti. Učenici će u laboratoriju izrađivati chatbote i mobilne aplikacije za potrebe škole i lokalne zajednice te na taj način razvijati kreativnost i inovativnost, ali i primjenjivati stečena znanja i vještine.

Dodijeljena financijska sredstva u iznosu od 11.000,00 kn utrošit će se na opremanje laboratorija potrebnim namještajem, IKT opremom, mikrokontrolerima, dronom i robotima. Projekt se provodi u tri etape, a njegovom realizacijom postići će se sljedeći ciljevi: opremljen laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju, uvođenje izvannastavne aktivnosti za darovite učenike, promocija strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva, stjecanje relevantnih kompetencija učenika, uključivanje društvene zajednice kroz suradnju tijekom koje bi učenici lokalnim poduzetnicima nudili usluge izrade chatbota ili mobilnih aplikacija za njihovo poslovanje, poboljšane kompetencije u aktivnom korištenju engleskog jezika. Tijekom pripreme projekta ostvarena je suradnja s poznatim hrvatskim, ali i svjetskim IT tvrtkama koje će dodatno educirati i savjetovati učenike i nastavnike uključene u projekt.

Na natječaj za dodjelu donacija ustanovama, udrugama i drugim organizacijama civilnog društva u 2021. godini ”Svjetlo na zajedničkom putu”, koji je raspisala Hrvatska elektroprivreda, zaprimljena je 791 prijava. Nakon provjere valjanosti prijava, proveden je postupak procjene prijava i donošenja odluke o dodjeli sredstava. U skladu s uvjetima natječaja, Hrvatska elektroprivreda d.d. je za sufinanciranje izabrala projekte i programe ukupno 222 udruge, ustanove i organizacije civilnog društva, među kojima je i navedeni projekt Srednje škole Marka Marulića Slatina.

– Naša škola će na ovaj način okupiti darovite učenike i iskoristiti njihov potencijal, a znanja i vještine učenici će stjecati u suvremenom laboratoriju kako bi se na tržištu rada pojavili kao kadrovi koji mogu potaknuti razvoj privrede u lokalnoj zajednici. Korištenjem najnovijih tehnologija program tehničara za elektroniku postat će poželjniji učenicima pri upisu u školu te ih dodatno motivirati za još bolje rezultate u struci. Ovo je dobar primjer kako uz pravu podršku možemo dati učenicima ono što im je potrebno i što žele, jer svojim entuzijazmom i idejama učenici na najbolji mogući način pokazuju da je sav uloženi trud višestruko isplativ – rekao je Špoljarić.

(www.icv.hr, adf, SŠ M. Marulića Slatina, dš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content