Novootvoreno kogeneracijsko postrojenje u Črnkovcima: 20 milijuna kuna vrijedna investicija donijeti će značajne uštede energije i smanjenje emisije CO2

Poduzetničku zonu Črnkovci u Općini Marijanci i tvrtku Tersa d.o.o Črnkovci gdje je otvoreno kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije uz sufinanciranje fondova EU, posjetio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić u pratnji načelnika Općine Marijanci Darka Dorkića.

Kako je objasnio vlasnik tvrtke Vlado Šakić ovim je projektom realizirana rekonstrukcija i dogradnja postojeće hale za smještaj kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju 400 Kw električne i 615 kW toplinske energije čime su stvorene uštede toplinske energije preko 7 MWh godišnje. Kogeneracija će proizvoditi i električnu energiju koja se do sada kupovala iz distribucijske mreže, a značajno je i smanjenje emisije CO2 za 721 T. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20.085.626,20 kuna, a iznos koji je sufinanciran sredstvima EU je 13.921.121,25 kuna.

Župan Anušić pohvalio je inicijativu i ulaganja tvrtke te korištenje europskih sredstava u realizaciji vrijednog projekta.

– Ova tvrtka pokazala je na koji način se uspješno povlače europska sredstva, ali i kako od tvrtke koja je započela svoj rad s osnovnom obradom drveta dostići i zaokružiti ciklus u proizvodnji drvne građe. Također, uz ulaganja u nove tehnologije vidljivo je da se drvni nusproizvodi mogu koristiti u proizvodnji električne energije, a korak dalje predstavlja i proizvodnja drvenih kućica koje će sigurno naći svoje mjesto na tržištu – istaknuo je župan i dodao da je Poduzetnička zona u Črnkovcima u kojoj između ostalih djeluje i Tersa jedan od vrijednih projekata ostvarenih u mandatu načelnika Općine Marijanci Darka Dorkića.

– Načelnik Dorkić je svojom snagom i vizijom pripremio Poduzetničku zonu još prije 15 godina, a napravio je puno za sva naselja u Općini Marijanci, jednako razvijajući cijelu općinu, a dobar i vrijedan rad nagrađeni su povjerenjem birača u proteklih pet mandata – zaključio je župan.

Načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić osvrnuo se na vrijedne investicije na području cijele općine kojima je nastojao jednako razvijati sva naselja.

– Kao načelniku proteklih 20 godina prioritet mi je uvijek bio razvoj gospodarstva o čemu svjedoči i Poduzetnička zona koja je realizirana na zapuštenom i korovom obraslom prostoru bivše kudeljare prije 15 godina. Tvrtka Tersa u tom je smislu začetnik poduzetništva u Zoni jer je prva započela svoje poslovanje ovdje, a na nju su se onda naslonile i druge uspješne firme. Uskoro ćemo ovdje realizirati i jedan od najvećih projekata u općini Marijanci, a riječ je o sunčanoj elektrani 8,5 MW koja će se prostirati na 15 hektara. Inače, 11 ugovora s područja Hrvatske je potpisalo ugovor s HEP-om, a naša općina će biti prva u kojoj će početi izgradnja – rekao je načelnik Dorkić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content