Obilježen Svjetski dan sporta u IOŠ Slatina: Zlatko Šantić i Svjetlana Dupan održali radionicu pod nazivom ”Sportom do mira i mirnog uma”

Povodom Svjetskog dana sporta održana je radionica pod nazivom ”Sportom do mira i mirnoga uma” koju su s učenicima 2. razreda zanimanja prodavač IOŠ Slatina održali profesor mentor tjelesne i zdravstvene kulture Zlatko Šantić i knjižničarka mentorica Svjetlana Dupan.

Učenici su na teorijskom dijelu radionice s profesorom Zlatkom Šantićem razgovarali o sportu kao alatu za obrazovanje, razvoj i mir, promicanje suradnje, solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, društvene uključenosti i zdravlja, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pozitivnim utjecajima na razvoj ljudskih prava, društveni i gospodarski razvoj te o stvaranju zdravih navika i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, važnostima rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Praktični dio radionice provela je knjižničarka Svjetlana Dupan demonstrirajući 10 Mindful pokreta odnosno vježbi koje dovode do smirivanja nemirnog uma, poboljšavaju koncentraciju i smanjuju stres. Ove su vježbe izvođene u sklopu projekta Erazmus+ pod nazivom ”Inovativni nastavnici za uspješnije učenike” i jedne su od brojnih provedenih aktivnosti iz područja usredotočene svjesnosti i usmjeravanja pažnje prema vlastitim iskustvima pokreta i tjelesnim senzacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Svjetski dan sporta provodi se u organizaciji TAFISA, svjetske asocijacije ”Sport za sve”, ”Challange day-Dan izazova”, jednoj od najmasovnijih međunarodnih sportsko-rekreacijskih manifestacija u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta, a obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana pozivaju se građani da se uključe u neki oblik sportsko-rekreacijskih aktivnosti na minimalno 15 minuta

– Naši su učenici kroz radionicu naučili jednu od vještina za smanjivanje stresa i povećanje koncentracije što će im sigurno pomoći u učenju na kraju školske godine, ali i javno promovirali tjelesnu aktivnost. Ova radionica još je jedan primjer međupredmetne suradnje i korelacije između nastavnih predmeta tjelesna i zdravstvena kultura, građanski odgoj, te suradnje sa školskom knjižnicom- rekla je Svjetlana Dupan

(www.icv.hr, adf)