Potpisan ugovor za sustav navodnjavanja Budimci-Krndija: Ovakvi sustavi postaju preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom

Župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas, (ponedjeljak) su potpisali Ugovor o javnoj nabavi građenja Sustava navodnjavanja Budimci-Krndija u vrijednosti 26.610.238,95 kuna sa zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnika d.o.o. Zagreb i Osijek-Koteks d.d. Osijek, kao i Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad izvođenjem radova na građenju istog sustava u vrijednosti 475 tisuća kuna sa zajednicom gospodarskih subjekata Fincon d.o.o. Osijek i  Infraterra d.o.o. Husain Kutina.

– Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine posebnu je pozornost usmjeravala na izgradnju sustava za navodnjavanje na području županije jer smo svjesni da su oni budućnost naše poljoprivrede. Ukupno je projektirano 16 sustava, četiri su u fazi izgradnje, a SN Budimci-Krndija, za koji smo danas potpisali ugovor o izgradnji, veličine je 565 hektara. Radi se o sustavu koji će uskoro biti na raspolaganju krajnjim korisnicima, a kao Županija nastojimo sustavno brinuti o području na kojem živimo imajući u vidu i budućnost jer smo svjesni utjecaja klimatskih promjena. Potrebe u proizvodnji traže ovakve sustave koji su preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom, kako velikih proizvođača tako i manjih, primjerice obiteljskih gospodarstava. Osječko-baranjska županija nastoji pomoći u tome, ne samo izgradnjom sustava za navodnjavanje, već i izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je u poodmakloj fazi izgradnje te bi uskoro trebao biti na korist našim poljoprivrednicima – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je dobra suradnja Hrvatskih voda s Osječko-baranjskom županijom pri izradi projektne dokumentacije urodila plodom, na čemu je zahvalio Županiji, županu Anušiću i pročelnicima koji su u tome pomogli.

– U posljednjih pet godina od strane Županije i Hrvatskih voda uloženo je više od 20 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije. Danas potpisani ugovor o izgradnji SN Budimci-Krndija financira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto je doprinos Vlade RH. Također smo zajednički iznašli sredstva za razvoj sustava navodnjavanja u Baranji, to je područje Puškaša vrijednosti 23 milijuna kuna. Time dolazimo do podatka da u ovom trenutku imamo projekte vrijedne više od 73 milijuna kuna koji će doprinijeti povećanju dohodovnosti proizvodnje te adaptaciji na klimatske promjene – kazao je Đuroković.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling naglasila je kako je danas potpisani ugovor već treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja za koje su odobrena sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

– Ukupno nam je odobreno gotovo 50 milijuna kuna, a – zajedno s ulaganjima u SN Puškaš – gradimo četiri sustava za navodnjavanje na području Županije čiji je obuhvat više od 1.700 hektara. Radi se o vrijednim investicijama kojima će upravljati Osječko-baranjska županija zajedno s korisnicima, s kojima će Županija dogovarati i vrstu proizvodnje i potrebne količine vode za navodnjavanje. Nastavit ćemo s Hrvatskim vodama projektirati postojeće sustave, ali i buduće za koje su korisnici iskazali svoj interes. Što se tiče zainteresiranosti, da bi se mogli uopće javiti na Program ruralnog razvoja jedan od uvjeta je bio da imamo zaključen predugovor o priključenju s korisnicima tog sustava, što imamo za ova tri sustava koja se grade. Županija će pokušati prema nadležnim institucijama prilikom izrade operativnog programa za novo programsko razdoblje zajedničke poljoprivredne politike predložiti mjeru pomoći krajnjim korisnicima za nabavu opreme na njihovim parcelama – objasnila je pročelnica Wendling.

Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što kao izvođači potpisuju ugovor ove vrijednosti, te dodao kako će radove obaviti kvalitetno i u roku od 20 mjeseci.

U ime tvrtke Žito kao krajnjeg korisnika ovog Sustava navodnjavanja, potpisivanju ugovora je nazočio Mato Božić, član Uprave Žita.

– Ovo je dugi proces i drago mi je da je završio potpisivanjem ugovora. Zahvaljujem se Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskim vodama koji su uložili velike napore u izradu projekta. Kao krajnji korisnici u ovome vidimo veliku prednost jer kao tvrtka ulažemo velike resurse, posebno u poljoprivredno tlo, ljude i digitalizaciju, a ovim ulaganjem ostvarit ćemo dodanu vrijednost – zaključio je Božić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content