Josip Nemet jedini profesionalni vatrogasac u mjesnom DVD-u: Kad je najteže treba ostati najjači i hladne glave

Vatrogasac je zasigurno jedno od najplemenitijih zanimanja za koje se čovjek može odlučiti i čini nezamjenjivu kariku u spašavanju života i imovine. Svi smo zasigurno često slušali ili čitali o toj humanoj profesiji jer oni su naši heroji, a zahvaljujući njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti spašeni su mnogi životi, očuvana imovina i prirodna ljepota našeg planeta. Mnogi vatrogasci rekli su da kada se jednom počneš baviti vatrogastvom, ne prestaješ dok si živ. Jedan od njih je i Josip Nemet iz Turnašice, zamjenik zapovjednika DVD-a i jedini profesionalni vatrogasac u DVD-u Turnašica.

– Odlučio sam se za profesionalnog vatrogasca jer sam od pete godine u DVD-u Turnašica. Cijela moja obitelj je oduvijek u tome, ponajviše otac kao dugogodišnji zapovjednik DVD-a, a trenutačno predsjednik DVD-a Turnašica. Moj otac je isto kao i ja zavolio vatrogastvo zbog svojeg oca Franje, koji je među prvim vatrogascima u selu. Djed je viši vatrogasni časnik, a pohađao je školu u Zagrebu – kaže Josip.

Uz sva znanja i vještine koje profesionalni vatrogasac treba imati, poput znanja za pregled funkcionalnosti prijenosne opreme za gašenje požara, znanja upravljanja vatrogasnim vozilima i dijelovima vatrogasnog vozila te da bude u dobroj fizičkoj formi, jednako je važno, možda čak i najvažnije, da voliš taj posao, poručuje naš sugovornik.

– Osim što moraš biti upisan u DVD, potrebno je imati i svoju zaštitnu vatrogasnu opremu, te položiti teoretski i praktični dio predmeta, ali ljubav prema tome sve nekako čini lakšim – ističe Josip. Posao profesionalnog vatrogasca vrlo je raznolik. Osim što gase požare, vatrogasci i štite ljude, životinje i imovinu ugrožene poplavama, potresima, olujnim nevremenom i drugim katastrofama. Kada nema operativnih akcija na terenu (gašenje požara i sl.), vatrogasci se informiraju o novostima u vatrogastvu, provode praktične i kondicijske vježbe na poligonima, educiraju i upoznaju civile s opasnostima od požara te ih savjetuju o načinima protupožarne zaštite.

175940614 3837442369707425 85502445149823677 n

SPREMAN ZA SVAKU SITUACIJU

– Upis u vatrogasnu školu je nešto drugačiji od upisa u neke druge škole. Potrebna je fizička sprema i ponešto znanja o samom vatrogastvu i opremi – kaže nam Josip, koji je školu za profesionalnog vatrogasca pohađao u Splitu. Obrazovanje za profesionalnog vatrogasca provodi se u sustavu obrazovanja odraslih, a vatrogasne škole postoje u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Zvanje vatrogasca i vatrogasnog tehničara moguće je steći tek nakon završetka trogodišnje ili četverogodišnje škole.

– Školovanje traje 9 mjeseci, odnosno 819 sati. Potrebno je položiti 13 predmeta, kako teorije, tako i praktične nastave, a na kraju napisati i obraniti završni rad. U školi se uči svašta, od povijesti vatrogastva, kemije, vježbi, ustrojstva, gorenja i gašenja, o opremi, taktici i slično – rekao je Josip te dodao kako oni koji vole ovaj plemeniti posao svakako mogu završiti školovanje i postati profesionalni vatrogasac te raditi u javnoj vatrogasnoj postrojbi, naftnoj industriji, biti vatrogasci na aerodromu ili brodogradilištu.

175886637 2917323568538477 1920216149292601172 n

– Kod nas u selu ima puno mladih koji imaju želju postati vatrogasci pa je samim time u našem DVD-u većinom mlađa populacija. Trudim se pokazati im da je vatrogastvo jedan od zanimljivih poslova i plemenitih djela, jer vatrogasac može pomoći u svim situacijama kad god je to potrebno – istaknuo je J. Nemet.

Zanimanje vatrogasac je kao medalja, kaže Josip, ima dvije strane. Jedna je ona kada uspiješ nekome pomoći u nevolji, spasiti imovinu, a ponajviše ljudski život, a druga strana je pomalo crna, kada nažalost u nekim situacijama i nevolji ne uspiješ pravovremeno reagirati i kada nije sreća na tvojoj strani.

– Mladima bih poručio da, ako se odluče za to zanimanje, ne posustanu kada im bude najteže, jer kad je najteže, tada treba biti i najjači – poručio je mladim budućim vatrogascima Josip Nemet.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content