KAD ODRASTEM BIT ĆU ZNANSTVENIK Majka Sanja i kćer Martina organiziraju znanstvene radionice za najmlađe

Kad odrastem bit ću liječnik!? Vatrogasac? Policajac? Znanstvenik? Sva ova zanimanja, ali i mnoga druga popularna su kod najmlađih. Djeca često sanjaju velike snove, čvrsto vjeruju da ih mogu ostvariti, a znate li što je najbolje od svega? I mogu! Potrebno je posvetiti im malo više pažnje, dodatno im zagolicati maštu o stvarima koje ih već ionako zanimaju, pustiti ih da napreduju i da njihova zainteresiranost odradi svoje.

Pobuditi interes za liječnike, vatrogasce i policajca vjerujem da je doista jednostavno budući da ih gotovo svakodnevno susrećemo u našim životima. A što je sa znanstvenicima? Kako pomoći djetetu koje često dolazi sa raznim idejama i pitanjima kako i zašto? Koje bi možda željelo odraditi poneki pokus i dobiti odgovor barem na dio svojih pitanja?

IMG 20210714 113748 Custom

Odgovor na to više ne morate tražiti, jer mi ga donosimo u nastavku. Majka i kćer, Sanja i Martina Živković, u suradnji s profesorima, odlučile su pružiti upravo tu mogućnost djeci te im kroz razne znanstvene radionice približiti svijet znanosti.

– Znanstvenim radionicama koje smo pokrenuli želimo kod najmlađih potaknuti onu dječju znatiželju te im pokazati da učenje može biti zabavno. Djeca će kroz izradu pokusa i raznih zadataka upoznati svijet znanosti iz područja biologije, kemije, fizike i ekologije, razvijat će svoju kreativnost, motoričke i misaone vježbe, a uz sve to, njihovo slobodno vrijeme bit će iskorišteno na najbolji mogući način – rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Omega Sanja Živković.

Odgovore na pitanja kako napraviti raketu ili vulkan u boci, zašto novčić ne pluta na vodi te kako i na koji način nastaje duga, otkrit će profesor Omegić.

IMG 20210714 113657 Custom

– Ovo su samo jedne od tema koje smo planirali provoditi. U sljedećih nekoliko ciklusa za djecu smo pripremili radionice na teme svemir, biljke, čovjek, mikroskop i još puno toga. Kroz igru i nova znanja nastojimo pobuditi ljubav prema učenju, ali na ovaj način pripremamo ih za sve što nove tehničke vještine koje nam dolaze zahtijevaju – govori nam Martina i dodaje.

– No, kada ostavimo to po strani, najbitnije od svega je da se djeca dobro zabave, da nauče nešto novo jer tko zna, možda će upravo netko od naših ”malih znanstvenika” zahvaljujući ovim radionicama otkriti svoj životni poziv – dodala je.

Osim što potiču maštu i prirodnu znatiželju djece, stvara se tehnološko-društveno okruženje u kojem dijete može iskazati svoju kreativnost i to bez straha da će negdje pogriješiti.

IMG 20210714 113907 Custom

– Djeci dajemo slobodu eksperimentiranja u kontroliranom okruženju jer smatramo kako je to najbitnije da bi se postigla njihova produktivnost i angažman oko radionica. Na taj način naučit će se komunikaciji i suradnji na osmišljavanju i rješavaju različitih ”problema” koji će se pojaviti pred njima, bez ikakvih pritiska i uz ogromnu dozu zabave. Pripremili smo pregršt sadržaja, brojne zanimljive teme i smatram kako će svatko od zainteresiranih pronaći svoj ”znanstveni kutak” u kojem će uživati – zaključili su.

A mi, kako smo i počeli tako ćemo i završiti. Djeca često sanjaju velike snove, čvrsto vjeruju da ih mogu ostvariti, a znate li što je najbolje od svega? I mogu! Potrebno je posvetiti im malo više pažnje, dodatno im zagolicati maštu, i tko zna, možda se baš u vašem mališanu skriva pravi znanstvenik!

(www.icv.hr, mra) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content