Obilježena 30. obljetnica pogibije Damira Hornunga i Franje Jusupa, prvih žrtava Domovinskog rata s orahovačog područja

U organizaciji orahovačke HVIDR-e u Čačincima i Orahovici obilježena je 30. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja heroja Damira Hornunga i Franje Jusupa. Damir i Franjo prve su žrtve orahovačkog područja, a svoje živote položili su na oltar Domovine zajedno s kolegama Zdravkom Rittgasserom, Đurom Kišom i Markom Zegnalom u osječkom prigradskom naselju Tenja u izravnom okršaju s neprijateljem.

U čast poginulim herojima održana je obljetnica u tenji, a sve je započelo u polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobnim mjestima Franje Jusupa u Čačincima i Damira Hornunga u Orahovici u nazočnosti obitelji Hornung, orahovačkog gradonačelnika Saše Ristera, načelnika općine Čačinci Alena Jurenca, predstavnika Policijske uprave Orahovica, DVD-a Orahovica te mnoštva hrvatskih branitelja.

Obljetnica-Hornung-Jusup-4– Danas ovdje u Čačincima te u Orahovici poklanjamo se našim herojima i svi zajedno činimo sve kako se njihova imena i herojska djela nikada ne zaborave. Općina Čačinci uvijek je na raspolaganju svim braniteljskim udrugama, a posebno u održavanju obljetnica pogibije hrvatskih branitelja, jer to je najmanje što možemo učiniti za njih i u njihovu čast – rekao je načelnik općine Čačinci Alen Jurenac na grobnom mjestu Franje Jusupa u Čačincima.

Na grobnom mjestu Damira Hornunga u Orahovici nazočnima se obratio gradonačelnik orahovice Saša Rister.     

Obljetnica-Hornung-Jusup-5– Zahvaljujem se prije svega organizatorima koji su i ove godine pripremili ovu obljetnicu u čast našim poginulim herojima i time ne dozvoljavaju da se niti jedno ime hrvatskog heroja nikada ne zaboravi. Mi smo danas u slobodnoj Hrvatskoj koju su Damir, Franjo i drugi hrvatski branitelji svojim životima stvorili i na tome im vječna hvala i laka im hrvatska gruda– rekao je Rister.

Sudionici ovog prvog dijela obljetnice uputili su i na spomen obilježje u Tenju, na mjesto pogibije Damira i Franje gdje je održana svečana komemoracija u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tenja.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić, D. Mataz)          

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content