Povodom Dana općine održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gradina

Kod spomen-obilježja pokraj Župne crkve sv. Ilije Proroka u Gradini danas (petak) su prigodno dočekani “Glasnici istine” koji su povodom Dana općine istrčali 6. Memorijalnu utrku Virovitica-Gradina. Utrka je posvećena poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Gradina te u spomen na poginule policajce Policijske uprave virovitičko-podravske u Domovinskom ratu. Tim povodom nazočni su, među kojima i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, kao i domaćini na čelu s načelnikom općine Josipom Vučemilović-Jurićem, položili vijenac i zapalili svijeće. 

MG_9620

Nakon odavanja počasti u Lovačkom domu u Gradini održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Nakon što je goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Matić, nazočnima se obratio i novi načelnik općine Josip Vučemilović-Jurić koji se osvrnuo na projekte koji su odrađeni u prošlom sazivu Vijeća, kao i što planiraju raditi u novom sazivu.

– Uređeno je vatrogasno spremište i garaža, kao i krovište sportskog centra u Gradini financirano od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, a unutrašnje uređenje čeka neke bolje dan, ovih dana smo djelomično osvježili unutrašnje zidove. Kupljen je Mjesni dom u Bačevcu te se prišlo unutrašnjem uređenju istoga. Kupljena su tri kompleta dječjih igrališta, urađena je kanalizacija, kao i tehnički pregled, sada smo na otklanjanju nedostataka. Kupljene su traktorske kosilice za Mjesne odbore Budakovac i Novi Gradac. Prišlo se rješenju klizišta kod dvorane Osnovne škole Gradina. Imamo i nedovršene projekte ili koji su u tijeku u ovom sazivu, a to je vrtić Krijesnica koji je uporabnu dozvolu dobio prošle godine, a upis djece očekujemo početkom predstojeće školske godine. Pripremljen je natječaj za prijem djelatnika u radni odnos i ispitana zainteresiranost roditelja. Urađen je sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac, pušten je u pogon, ali još čekamo prve korisnike – rekao je, između ostalog načelnik Vučemilović-Jurić. Spomenuo je još i izgradnju parkinga u centru Gradine, kao i uređenje pješačke staza. 

MG_9678

U zadnja dva mjeseca pokrenuti su neki novi projekti, među kojima je načelnik istaknuo uređenje groblja u Brezovici i uklanjanje stabala, kupnja komposta u suradnji s Florom, realizacija kupnje kanti za smeće, pokrenut je postupak za dodjelu zemljišta Općini koje je u vlasništvu Županije na kojemu će biti društveni dom…

Potom se nazočnima obratio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

– Vidimo da su odrađeni brojni projekti i drago mi je da je i Županija sudjelovala u nekima. Završen je sustav navodnjavanja za koji je Županija, zajedno s Hrvatskim vodama bila investitor. Radi se o sustavu navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac ukupne površine 750 hektara gdje imamo prve korisnike te bi zamolio pomoć Općine da animiramo naše zakupnike i vlasnike zemljišta kako bi imali što veće priključenje, osobito u doba suša kada su sustavi navodnjavanja itekako isplativi – rekao je dožupan Marijo Klement te istaknuo kako će Županija biti na raspolaganju kako bi zajedničkim zalaganjem na realizaciji projekata stvorili uvjete za što bolji život na području općine Gradina, ali i cijele Virovitičko-podravske županije. 

MG_9696

Čestitkama povodom blagdana svetog Ilije pridružio se i potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro, a među gostima bili su i saborski zastupnici Vesna Vučemilović i Danijel Spaić, zatim predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i predsjednik lovačkog Saveza RH, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, kao i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te načelnici općina i njihovi zamjenici.

Na kraju svečanosti zaslužnim mještanima i tvrtkama dodijeljene su plakete i zahvalnice. Tako je plaketa za počasnog građanina općine Gradina dodijeljena Đuri Dečaku. Za izniman doprinos u razvoju gospodarstva Zlatna plaketa dodijeljena je tvrtki Golubić d.o.o. koja već treću generaciju u ovoj općini promovira razvoj u gospodarstvu. Zlatna plaketa dodijeljena je i tvrtki Šuvak, klaonici i preradi mesa, koja također već treću generaciju doprinosi razvoju gospodarstva u općini Gradina. Ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice za doprinos u javnom životu rada općine, a primili su ih Mato Brođanac, Franjo Jurišić, Miško Ribić i župniku Ivanu Pofuku.

MG_9726

(www.icv.hr, žđl, Foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content