Prošlo je 30 godina od tragične pogibije prvog načelnika PU osječko-baranjske Josipa Reihla – Kira

- PROMO -

Na Gradskom groblju u Đakovu jučer (petak) je održana komemoracija povodom 30. godišnjice smrti Josipa Reihla – Kira, prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Josip Reihl – Kir ubijen je 1. srpnja 1991.godine, oko 13,30 sati, na prilazu prigradskom osječkom naselju Tenji, na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem.
Pokopan je na gradskom groblju u Đakovu, a u sjećanju su ostale riječi osvjedočenog mirotvorca, izgovorene u Skupštini Osijeka u lipnju 1991. godine: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti”.

No, njegova nastojanja prekinuo je bezumni čin nasilja ratne 1991. godine.

Vijence su na posljednjem počivalištu položili i svijeće zapalili supruga pokojnog načelnika Jadranka Reihl – Kir, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske sa suradnicima, u ime gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića i u ime Gradskog vijeća Grada Osijeka, Katarina Kruhonja članica Gradskog vijeća Grada Osijeka, predstavnice Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i počasni vod Interventne postrojbe PU Osječko-baranjske.

Komemoracija je nastavljena predstavljanjem knjige Elvisa Bošnjaka “Gdje je nestao Kir” u Osijeku ispred Knjižare Nova.

(www.icv.hr, tj, foto: T. Jovanović)

IMG

Povezane vijesti

Skip to content