Najezde komaraca čine život u Osijeku nepodnošljivim: Radić odlučio “podići avione”

Zbog ponovne najezde komaraca koji život u Osijeku čine nesnošljivim, osječki gradonačelnik Ivan Radić donio je novu odluku o “dizanju” aviona i zaprašivanju i sa zemlje i iz zraka. Borba s letećim krvopijama počinje danas (utorak) u istočnom dijelu grada, a sutra se seli na zapadni dio.

– Monitoring terena na području grada Osijeka pokazao je potrebu za provođenjem novih tretmana suzbijanja odraslih komaraca, stoga smo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odlučili da u naredna dva dana, 10. i 11. kolovoza, napraviti sveobuhvatno tretiranje sa zemlje i iz zraka, na ukupno 8.111 hektara, kako bi u kratkom roku postigli maksimalni učinak – najavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Avio tretiranje provest će se danas, između 19 i 22 sata, na području Sarvaša i Nemetina. U večernjim satima tretirati će se komarci sa zemlje, također u Saravšu i Nemetinu te i u Vinogradskoj, Klisi i Tenji.

Sutra 11. kolovoza, avionom će se „zaprašivati“ komarci u Josipovcu, Višnjevcu, na Lijevoj obali i u rubnim dijelovima Grada sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Toga dana će se sa zemlje u jutarnjim satima metodom hladnog orošavanja odraditi tretman na području cijelog Grada Osijeka dok će u večernjim satima biti tretirani Josipovac, Višnjevac, Cvjetno i Brijest.

– Pozivamo sugrađane da za vrijeme provođenja tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Zaključno s danas najavljenim tretmanima, Grad Osijek ove je godine proveo odnosno provesti će 86 tretmana suzbijanja komaraca za što će biti utrošeno 4.813.512,25 kuna, stoji u priopćenju iz Ureda osječkog gradonačelnika.

Avioni su se u borbi protiv komaraca prvi puta ove godine dignuli u zrak početkom lipnja. Sa zemlje i iz zraka tada je tretirana površina upola manja nego u sadašnjoj akciji, a tretmani su gradski proračun koštali gotovo 450 tisuća kuna.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content