Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 29. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se kao Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Temelji za Rezoluciju proizlaze iz hitne potrebe da se do 2030. godine prepolovi  velika količina otpada od hrane na globalnom nivou. Ujedinjeni narodi upozoravaju kako je jedna trećina hrane koja se godišnje proizvodi u svijetu za prehranu ljudi, što je oko 1,3 milijarde tona, izgubljena ili bačena, dok je istovremeno preko 821 milijuna ljudi kronično pothranjeno.

– U Europskoj uniji svake se godine baci oko 90 milijuna tone hrane, odnosno 173 kilograma po stanovniku. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj godišnje nastaje oko 400.000 tona otpada od hrane, odnosno 97 kilograma po stanovniku, a s druge strane, u našoj zemlji oko 20 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Jedna od ključnih poruka obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane glasi: U ovo krizno vrijeme nema mjesta gubitku i bacanju hrane. Pandemija COVID-19 poziv je za uzbunu radi preispitivanja načina na koji proizvodimo hranu, rukujemo njome i bacamo ju – kažu iz Gradskog društva Crvenog križa.

(www.icv.hr, ck-gdck-virovitica.eu)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content