DUHOVNI SMISAO: Zajedništvo kao temeljna vrednota

Danas je drugi dan obilježavanja virovitičke 81. gardijske bojne Hrvatske vojske. U svim operacijama u kojima je bila angažirana bila je na razini koju su od nje očekivala nadređena operativna zapovjedništva i u svima je visokim ocjenama opravdala smisao svojeg postojanja. Većinu tih operacija izvela je na planinskom području u sličnim uvjetima u kojima je prošla izobrazbu. Od svih njih Ljeto ’95. treba istaknuti kao njezinu najzahtjevniju operaciju jer su uspjeli proći dobro utvrđenu obranu na teško prohodnom planinskom području.

Hrabri momci svrstali su se zato što su voljeli svoje, svoju ženu i djecu, svoju obitelj i svoju domovinu. Koliko mi danas budemo okrenuti jedni prema drugima i bili jedni uz druge, kako u vrijeme rata, tako i u vrijeme mira, toliko ćemo biti vrijedni uživati plodove slobode naše domovine, a žrtva onih koji su položili svoje živote na Oltar domovine neće biti uzaludna.
Uzaludna će biti žrtva naših branitelja ako danas namjesto „zajedništva“ prevladaju podjele i uski osobni interesi… Dok je tako, tu nema ljubavi…. Jer, kako bez ljubavi graditi domovinu, bolju i pravedniju za svakog čovjeka? Može li se bez ljubavi i „zajedništva“ išta učiniti za osobno, a još više za opće dobro?

Branitelji su u izričaju sebedarne ljubavi prema Bogu, Čovjeku i Domovini dali najviše što su mogli – svoje živote i svoje zdravlje. Pritom nisu polazili od svojih potreba nego od potreba zajednice kojoj su pripadali i u kojoj su živjeli. Stoga je „zajedništvo“ temeljna vrednota na kojoj se branila i obranila naša domovina.

Odreknemo li se zbog vlastite sebičnosti i oholosti tog „zajedništva“, iskovanog u „čeliku i smrti“, u trpljenju i herojstvu, u novu ćemo pogibelj dovesti naš narod i našu hrvatsku domovinu. Ostanimo, stoga ustrajni u izgradnji iskrenog hrvatskog „zajedništva“, u promicanju istine i traženju pravde, a napose ostanimo postojani u ljubavi prema Bogu i bližnjemu!

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content