Hrvatski duhani započeli sezonu otkupa duhana i ponovno povećali otkupnu cijenu

Hrvatski duhani su započeli s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a stanje duhana na polju je, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, obećavajuće i očekuju se dobri rezultati i solidni prinosi.

Otkup ovogodišnje berbe organiziran je na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu, i to uz visoku razinu sigurnosti koja osigurava maksimalnu zaštitu proizvođača i zaposlenika, koju su u Hrvatskim duhanima već postavili prošle godine.

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom otkupne cijene. Ove godine su Hrvatski duhani ponovno povećali otkupne cijene za duhan tipa svijetla Virginija, i to za prve tri otkupne klase. U prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi 5 lipa, odnosno 10 lipa po kilogramu duhana, čime se dodatno potiče kvaliteta, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa po kilogramu duhana, čime Hrvatski duhani dodatno potiču održivost proizvodnje duhana.

– Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, možemo biti zadovoljni da smo zajedničkim naporima i aktivnostima u polju uspjeli napraviti maksimalno kvalitetan rezultat. Mi nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u naše proizvođače te smo spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uvjereni smo da smo kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, sigurnim otkupom, financiranjem proizvodnje, investicijama u nove tehnologije i punoj agrotehničkoj podršci na terenu osigurali kvalitetne uvjete proizvođačima duhana ne samo za zadržavanje postojeće već i za povećanje proizvodnje duhana – izjavio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

muhamed bat

Hrvatski duhani su, uključujući ovogodišnje povećanje otkupne cijene unazad tri godine otkupnu cijenu duhana svijetla Virginija u trećoj otkupnoj klasi, u kojoj se nalazi najveći volumen proizvedenog duhana u Hrvatskoj, povećali za 1,4 kune po kilogramu suhog lista, odnosno za 11 posto. 

To povećanje cijene omogućuju nastavak investiranja proizvođača u nabavu nove tehnologije, posebno mehaničkih berača i automatiziranih sušara, koje povećavaju produktivnost i zaradu proizvođača, ali omogućuju i proširenje proizvodnih površina pod duhanom.

Hrvatski duhani nastavljaju s uspješnim programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje četiri godine sa 65 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 63 mehanička berača u visini 17 milijuna kuna. U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine više od 1250 hektara, odnosno 45% površina pod duhanom biti obrano mehanički.

(BAT)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content