“2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja”: Radionicom brojalice povezali riječ, ritam i jesenske tonove

Danas je u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici održana radionica brojalice pod nazivom “Jesen je-kiša pada”, u sklopu projekta “2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“. Riječ je o radionici kroz koju su učenici naučili više o ritmu, koristima muzikoterapije te primjeni instrumenata u imitaciji zvukova prirode.

Prije dva tjedna održana je radionica brojalice koju je vodila dr.sc. Ksenija Burić, pod nazivom “Od igre prebrojavanja do glazbenog stvaralaštva”, također u okviru projekta koji COOR Virovitica provodi u suradnji s mađarskim Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojnom agencijom VTA.

Budući da zbog epidemiološke situacije danas nije bilo moguće radionicu za sve sudionike s hrvatske i mađarske strane održati uživo, na jednoj lokaciji, ona je istovremeno održana i u Virovitici i Szigetvaru, a svoja iskustva polaznici i nastavnici izmjenjivali su putem platforme ZOOM te uz prevoditeljicu Annu Odicki.

2m2c-5

– Ovu radionicu odradili smo kroz šest aktivnosti, s kolegama iz Mađarske, a s kojima, nažalost, zbog epidemiološke situacije ne možemo surađivati ‘oči u oči’, već virtualnim putem. No, unatoč svemu, pokušavamo koliko je moguće uskladiti naše aktivnosti, kako bismo od svake radionice svi imali koristi i pritom uživali u cijeloj situaciji. Danas su radionicu održali djelatnici našeg Centra, a učenici su uz primjenu instrumenata koje smo i sami izradili, ali i dobili u okviru projekta kroz Glazbenu učionicu otkrivali ritam i važnost brojalice na temu jeseni – objasnila je Margarita Kovačević, ravnateljica COOR-a Virovitica.

Djeca i nastavnici na ovoj su radionici tako uz pomoć šuškalica, bubnjeva, šuški i drugih instrumenata dočarali npr. kišu, uz pomoć pokreta vjetar te kroz igru i konkretnu primjenu učili o važnosti brojalice i glazbe.

2m2c-3

Projekt “2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja“ vrijedan je 179.149,06 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 152.276,70 eura. Riječ je o prekograničnom projektu koji se provodi od 15. lipnja 2020. do 14. veljače 2022. godine u okviru Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Nositelj projekta je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, dok su partneri na projektu mađarski Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojna agencija VTA.

Za sve uključene projekt donosi niz novih vještina i znanja, promiče brisanje granica i povezivanje centara kroz glazbu, kulturu i zajedničke teme. Sudionici su dosad u okviru projekta i putem radionica mogli saznati više o tome kako ritam i kretanje te rana ritmička stimulacija utječu na razvoj i stimulaciju jezika i govora djece s teškoćama u razvoju, izrađivali su multisenzorne instrumente koje potom koriste u svim muzičkim aktivnostima i drugo.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica

2m2c logo za web copy

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content