Održana izvanredna sjednica Upravnog odbora POK-a: Razočarani najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu

Na izvanrednoj sjednici održanoj 11. listopada članovi Upravnog odbora Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije donijeli su zaključak u kojem se predlaže povlačenje iz procedure prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu. U žustroj i na trenutke vrlo emotivnoj raspravi, istaknuto je da su obrtnici prijedlogom izmjena i dopuna Zakona, koje je u e-savjetovanju objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, praktično ostali bez svojih matičnih asocijacija. Naime, prijedlogom se utvrđuje prestanak rada područnih odnosno županijskih komora, čiju bi imovinu i zaposlenike preuzela Hrvatska obrtnička komora, ali bi također prestala s radom i sadašnja udruženja obrtnika.

Umjesto njih formiralo bi se za svaku županiju i grad Zagreb jedno novo udruženje obrtnika, koje bi preuzelo imovinu i zaposlenike sadašnjih udruženja. To konkretno za Virovitičko-podravsku županiju znači da bi nakon 27 godina od osnutka ostala bez područne komore (i njezinog poslovnog prostora) te da bi Udruženja obrtnika iz Virovitice, Slatine, Orahovice i Pitomače prestali postojati kao pravni subjekti odnosno morali bi se spojiti u jedno udruženje koje bi preuzelo imovinu i zaposlenike sadašnjih udruženja.

– Uz ovakvu iracionalnu organizaciju još ide i znatno manji prihod, tj. doprinos (sada udruženja dobivaju 37,50 kuna mjesečno po obrtniku, a po novom bi dobili 21,00 kunu) pa su svi članovi Upravnog odbora skupa s predsjednikom Stjepanom Kenjerićem zaključili s ogorčenjem kako se nisu nadali da će u samostalnoj Hrvatskoj obrtnici opet biti šikanirani i ponižavani kao u bivšoj državi. O ovome stavu predstavnika županijskih obrtnika predsjednik Kenjerić upoznat će danas svoje kolegice i kolege u Zagrebu na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora HOK-a, gdje će se ponovno raspravljati o prijedlogu navedenih izmjena i dopuna Zakona o obrtu – kažu iz POK-a. 

(www.icv.hr, POK VPŽ)

Povezane vijesti

Skip to content