OPĆINA ČAČINCI Umirovljenici počastili mališane domaćim proizvodima i s njima zaigrali stare igre

U sklopu Dječjeg tjedna te nadolazeće manifestacija ”Za bakinim stolom-Dani kruha” učenici drugog razreda Osnovne škole Antuna Gustava Matoša posjetili su Turistički ured općine Čačinci gdje im je direktorica Ana Marunica priredila prezentaciju o navedenoj manifestaciji. Uz prezentaciju direktorica Marunica učenicima je, a kojima su se pridružili i mališani dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica područnog odjela Čačinci, priredila i pravo iznenađenje.

Naime, sve mališane u svom je prostoru Doma kulture ugostila Udruga umirovljenika koja je tom prigodom prezentirala domaće tradicionalne kolače i domaće jesenske proizvode karakteristične za ovo podneblje. Tako su mališani uživali u domaćoj piti od jabuka, provi, pogačicama od čvaraka i raznim drugim slasticama, a kako bi bili sigurni da će sva djeca pronaći nešto što vole, umirovljenici su im pekli i palačinke te su ih zajedno punili domaćim pekmezom od šipka.

Djeca-kod-umirovljenika-2

Kako bi im bilo što zanimljivije naučili su ih igrati starinske igre poput je „pilicanja“, mlina, čovječe ne ljuti se, a sašili su im i loptu od tkanine kako bi im pokazali s čim su se oni zabavljali kad su bili djeca. Bio je to susret za pamćenje, a umirovljenici su dali sve od sebe da zabave mališane pa su tako pokazali i kako se starinskim drvenim čekićem razbijaju orasi i lješnjaci, runjačem runi kukuruz te kako su se zabavljali s lukom i strijelom u mladim danima.

– Hvala našim umirovljenicima na prekrasnom gostoprimstvu, ukusnoj hrani koju su pripremili za nas i zanimljivim igrama što su prezentirali djeci. Ovo će im zasigurno ostati dugo u pamćenju – rekla je učiteljica 2. razreda Danijela Lokner. Oni najmlađi, vrtićanci su posebno uživali.

– Za nas je ovo početak jedne divne suradnje i nadam se tradicije. Ovaj posjet bio je u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, ali vjerujem da bi ovakva suradnja mogla zaživjeti i na mjesečnoj bazi, na način da se naši najmanji članovi zajednice druže s najstarijim članovima na obostrano zadovoljstvo – rekla je Ana Krmpotić, ravnateljica Dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica, ujedno i predsjednica Udruge Društva “Naša djeca” Čačinci.

Djeca-kod-umirovljenika-6

Doista je teško reći tko je više uživao, oni mali ili oni stari.

– Hvala svim našim gostima na posjeti, naša vrata su svima otvorena kako djeci tako i odraslima. Otvoreni smo za svaki oblik suradnje sa svim institucijama koje djeluju na području naše općine i šire, a današnji gosti su nam bili posebno dragi i vjerujem da ćemo ponoviti druženje vrlo uskoro. I mi smo uz njih odmah živnuli, osjećali se mlađe – rekla je predsjednica Udruge umirovljenika općine Čačinci Erika Čilog.

Na kraju, posebno zadovoljstvo iskazala je organizatorica ove predivne priče direktorica Ureda Turističke zajednice Ana Marunica.

– Uvijek je prelijepo kada nešto radiš s djecom, a ovaj spoj djece i umirovljenika je bio poseban. Na najljepši mogući način smo najavili našu manifestaciju ”Za bakinim stolom-Dani kruha” jer evo baš su bake pokazale djeci kako je to nekad izgledao. Hvala školi i vrtiću i Udruzi umirovljenika na odličnoj suradnji – zaključila je Marunica.    

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content