Premijer Andrej Plenković: Povećavamo minimalnu plaću od 1. siječnja, iznosit će 500 eura

Na sjednici Vlade RH danas je bilo riječi o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu i prijedlogu proračuna za 2022.godinu. Premijer Andrej Plenković na početku se ipak osvrnuo na situaciju s koronavirusom – piše vecernji.hr

– Danas smo prešli granicu od 56 posto odrasle populacije koja je cijepljenja. Indikativan je podatak da od ljudi koji su preminuli – u dobi između 40. i 59. godina, dakle od 15 preminulih – samo jedna osoba bila je cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman mora vidjeti da je cijepljenje najbolji način zaštite – rekao je Plenković.

– Također, danas ćemo donijeti dvije važne odluke. Jedna se odnosi na povećanje minimalne plaće od 1. siječnja iduće godine. Temeljito smo raspravili sve opcije i procijenili smo da se u ovim okolnostima povećava na 3.750 kuna, time će biti i lako pamtljiva, to je iznos od 500 eura. Time prvi put podižemo minimalac iznad 50 posto prosječne neto plaće. Također, prosječna neto plaća u kolovozu je bila 7.118 kuna, a medijalna plaća bila 6.014 kuna. Ova minimalna plaća bit će 60 posto medijalne plaće – rekao je Plenković.

– Druga važna točka je odluka o produljenju roka za popis stanovništva s obzirom na okolnosti epidemije. Popisivači nailaze na teškoće pri popisivanju. Rok se produljuje do 14. studenoga da se u miru dovrši popis u manjim “džepovima” koji su preostali, da bude napravljen na najbolji mogući način.

Osvrnuo se i na ukidanje viza za SAD, zahvalivši ministrima vanjskih i unutarnjih poslova i cijeloj Vladi.

– To je nešto na čemu se radilo 30 godina. Hrvatskim državljanima sigurno će omogućiti i bolje gospodarske odnose i bolju trgovinsku raspravu – rekao je Plenković.

Govorio je i o rebalansu proračuna te rastu BDP-a.

– Radeći završne pripreme za proračun i rebalans, procjenjujemo da bi rast BDP-a 2021. trebao biti i viši, odnosno devet posto. Time smo se u munjevitom roku vratili nakon COVID-19. To je izvrsno postignuće koje govori o snazi i žilavosti hrvatskog gospodarstva. Izmjenama i dopunama proračuna ustanovili smo povećanje prihoda za tri, a rashoda za šest posto. 19,7 milijardi kuna bit će manjak u proračunu, odnosno 18,9 milijardi iznosit će manjak opće države. Razlika rebalansa je 7 milijardi – rekao je Plenković te dodao:

– Što se tiče proračuna za 2022., očekujemo nastavak rasta gospodarstva 4,4 posto za iduću godinu. Kretanja prihoda određena su očekivanim oporavkom gospodarstva. Očekujemo i punjenje proračuna iz fondova EU. Uz fiskalne projekcije, nadamo se da će tu biti ukalkulirana sredstva iz fonda solidarnosti EU.

Istaknuo je kako se osiguravaju dodatna sredstva za socijalne i roditeljske naknade.

– Osiguravamo dodatna sredstva za socijalne naknade. U kontekstu demografije, osiguravamo povećane naknade za roditeljske dopuste. Osigurana su i sredstva za spajanje jedinica lokalne samouprave, ali i nabavu borbenih aviona Rafale – dodao je Plenković.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content