U Grabrovnici održano Predavanje o književnosti u dijaspori “Hrvati izvan Hrvatske”

Jučer (srijeda) je u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održano predavanje o književnosti u dijaspori “Hrvati izvan Hrvatske”. Predavanje je održano u sklopu projekta „Kreativni kovčeg“ čiji je nositelj Centar za kulturu „Drago Britvić. Na predavanju su sudjelovali učenici 7. a i 7. b razreda te nastavnica hrvatskog jezika Iva Brusač iz Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača.

Voditeljica predavanja je bila dr. sc. Sanja Vulić Vranković, profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Učenicima je na jednostavan način približila književnost Hrvata u dijaspori. Tako im je predstavljena književnost te neki od pjesnika u tzv. staroj dijaspori europskim susjednim zemljama u kojima još danas žive potomci hrvatskih iseljenika kao nacionalne manjine: Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji kao i iseljenika u SAD-u, Australiji, Argentini.

Projekt se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH u sklopu programa koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH proglasila Godinom čitanja.

(www.icv.hr, dr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content