Uoči blagdana Svih svetih povećan broj kupaca na Gradskoj tržnici i u prodajnim centrima: Cvjetni aranžmani skuplji u odnosu na prošlu godinu

Blagdan Svih svetih sve je bliže. Prekrasni cvjetni aranžmani, buketi i cvijeće u teglama kao i mnogo drugo prigodno cvijeće, preplavilo je štandove ispred i u virovitičkoj Gradskoj tržnici, a nisu izostali niti zainteresirani građani koji su “okupirali” štandove, no ne isključivo radi kupnje koliko zbog usporedbe cijena.

Ponuda je uobičajena, prodavači nam kažu kako su krizanteme još uvijek najtraženije, no kupuje se i drugo cvijeće, prirodno, ali i ono umjetno. Osim na tržnici i u trgovačkim centrima, veliki izbor je i u cvjećarnama, mnogim OPG-ovima, na štandovima koji se nalaze na parkiralištu kod Gradskog groblja, skoro u svim manjim prodavaonicama, ali i ispred kuća. Cijene aranžmana kreću se od 30 do 200 kuna, ovisno o veličini i vrsti cvijeća, što je, posebno kod skupljih aranžmana, viša cijena nego prošle godine.

IMG_20211028_125753_1_1067x800Cvjećar Kristijan Mirović napominje da je najveći razlog tome veća cijena repromaterijala, odnosno plastičnih materijala, papira i sveg ostalog za izradu aranžmana, a također je povećana najamnina i troškovi električne energije.

– Bili smo prisiljeni podići cijene većine proizvoda. Izdaci su znatno porasli, a ljudi su navikli na stare cijene tako da nam nije nimalo lako. Ovo cvijeće koje uzgajamo sami ostalo je na prošlogodišnjoj razini, no sve ovo što nabavljamo je skuplje – rekao nam je Kristijan, a slično smo čuli i kod drugih prodavača koji su dodali još jednu činjenicu koja također utječe na prodaju. Objasnila ju je prodavačica cvijeća Vivien Svirkovska. 

IMG_20211028_125358_1067x800– Pripadnik sam mlađe populacije i slobodno mogu reći da je običaj kupovanja cvjetnih aranžmana povodom Svih svetih manje zastupljen kod mlađe nego kod starije generacije. Možda nemaju usađenu tu naviku ili nemaju toliko vremena, ali vrlo malo ih dolazi kupiti nešto za ovu svetkovinu, a poneki nemaju ni dovoljno novca pa si aranžmane rade sami. Pravila nema, tako da svatko tko ima imalo smisla, mogućnosti i vremena, može sam napraviti buketicu ili aranžman. No, nabaviti već gotove cvjetne aranžmane daleko je lakše, a većina ih je i ljepša pa se nadamo da ćemo i mi trgovci uspjeti po tom pitanju uspješno trgovati – rekla nam je Vivien. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content