GRADSKO VIJEĆE Na aktualcu tema divljeg odlagališta na vojarni, otkriveno što su pokazali probni iskopi

Gradsko vijeće Grada Virovitice održalo je večeras (ponedjeljak) svoju petu sjednicu na kojoj su, između ostalog, vijećnici izglasali novi gradski proračun, usvojili program građenja komunalne infrastrukture za slijedeću godinu, usvojili odluku o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi te donijeli program javnih potreba u kulturi i sportu…

Sjednici je prethodio Aktualni sat, kojeg su slušatelji mogli pratiti u izravnom radijskom prijenosu i putem ICV radija. Predstavnik kluba vijećnika HDZ-HSLS Miljenko Sabo zamolio je objašnjenje problematike vezane uz odlagalište u bivšoj vojarni, a koje je nedavno bilo i temom pressice gradskog vijećnika Siniše Prpića (HSPD) te razlog privatne tužbe prema OLAF-u. Je li odlagalište ilegalno, privremeno ili divlje, tko će platiti njegovu sanaciju, pitao je M. Sabo. 

Da je odlagalište ilegalno, odnosno divlje, potvrdio je Danko Fundurulja, direktor tvrtke IPZ Uniprojekt, citirajući odredbe nekoliko zakona, koji je rekao kako je na prostoru bivše vojarne otpad odbacivan ilegalno još za vrijeme bivše JNA, a nakon tog perioda, samo se nastavio gomilati na istoj lokaciji.  Potvrđeno je to i probnim iskopima koji su ondje napravljeni. 

-Kada se radi sanacija, ona se mora napraviti na temelju plana sanacije, a mi, kako bismo uopće vidjeli o čemu se radi, na toj smo lokaciji radili tri probna iskopa. Lokacija inače ima nešto manje od 9 tisuća kvadrata i ustanovili smo da ondje ima svih vrsta otpada, a to je u planu i razrađeno. Ima, dakle, i građevnog otpada, glomaznog i komunalnog otpada, kao i vojnog otpada na dnu. Procijenjeno je da će sanacija ukupno stajati oko 650.000 kuna.

 

20211115 164807
foto: M. Bašić

Riječ je o sredstvima isključivo Republike Hrvatske, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i Grada Virovitice, a ne sredstvima EU fondova. Bojim se da ćemo možda ispasti smiješni ako se OLAF-u prijavi nešto što zapravo ni nije u njegovoj nadležnosti – rekao je D. Fundurulja na Gradskom vijeću odgovarajući na pitanja vijećnika te uputio sve zainteresirane da se za detaljne informacije o samom planu sanacije i istraživanjima obrate tvrtki Flora, odnosno Gradu. 

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin objasnio je kako će sanacija biti provedena po modelu 40:60, gdje će Grad sanaciju financirati sa 40 posto iznosa, dok će ostatak ići na teret Fonda. – Ovaj omjer pokazuje razvijenost grada Virovitice i da su se isplatila sva ona ulaganja u komunalnu i drugu infrastrukturu. U narednom periodu ulagat ćemo više u sam standard, socijalna davanja i ostale potrebe naših građana, uz redovno ulaganje u ceste, nogostupe i zgrade – rekao je gradonačelnik I. Kirin, odgovarajući na pitanja vijećnika. 

Oporbu je pak zanimala istraga vezana uz T. Petrica u aferi sa bivšom ministricom Žalac, na što je gradonačelnik Ivica Kirin rekao kako vjeruje u presumpciju nevinosti dok se svakome ne dokaže krivnja pred zakonom te da vjeruje kako će i u ovom slučaju institucije odraditi svoj posao. Oporbu je zanimalo i pitanje zakupa aparata za kavu i tople napitke na gradskoj tržnici i u bolnici, pitanja poduzetnika i zakupaca na Gradskoj tržnici, hoće li umirovljenici dobiti božićnicu i pod kojim uvjetima ove godine te detalji vezani uz socijalna davanja iz proračuna.

Na pitanja su, uz gradonačelnika I. Kirina, odgovore dali i direktor Poslovnog parka Matija Mustač te pročelnik za financije i gospodarstvo Antonio Dražić. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content